Русия e изстреляла хиперзвукови ракети "Кинжал" в Западна Украйна, ожесточени боеве за Купянск

Руската армия заяви днес, че е "подобрила" позициите си в Североизточна Украйна, където вчерашното ѝ настъпление накара местните власти да евакуират хиляди цивилни, предаде Франс прес.

Русия също така изстреля четири хиперзвукови ракети "Кинжал" в Западна Украйна - район, който рядко е обект на удари, причинявайки смъртта на осемгодишно дете в Ивано-Франковска област. 

Военната администрация на украинската столица съобщи, че украинските системи за противовъздушна отбрана са свалили руски хиперзвукови ракети "Кинжал", които са летели към Киев, предаде ДПА.

Отломки от ракета са паднали върху детска болница и върху покрива на жилищна сграда в северната част на Киев, но няма данни за жертви. Системите за ПВО са се активирали и в западните области Виница и Хмелницки.

През септември 2022 г. руската армия беше прогонена от украинските сили от североизточния град Купянск и околностите му, които беше окупирала от началото на конфликта. През последните седмици тя поднови нападенията в този район, като редовно заявява териториални придобивки. 

Вчера украинските власти разпоредиха задължителна евакуация на близо 12 000 цивилни от 37 града и села в източната Харковска област, където според съобщенията руските сили полагат целенасочени усилия да пробият фронтовата линия, предаде Асошиейтед прес.

Местната военна администрация в харковския окръг Купянск заяви, че жителите трябва да изпълнят заповедта за евакуация или да подпишат документ, че ще останат на собствен риск. Предишния ден украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр заяви, че "интензивността на бойните действия и вражеския обстрел е висока" в района.

Град Купянск и териториите около него бяха под руска окупация до септември 2022 г., когато украинските сили извършиха бърза настъпателна операция, която изтласка силите на Кремъл от почти цялата Харковска област. Връщането на тези райони засили аргументите на Украйна, че нейните войски могат да нанесат още съкрушителни поражения на Русия с допълнителни доставки на западно въоръжение. Но през последните седмици контранастъплението на Украйна върви бавно и руските сили нанасят ответни удари в някои райони.

Русия е съсредоточила в района на Купянск щурмови групи, подпомагани от танкови части, авиация и артилерия, заяви по националната телевизия говорителят на Националната гвардия на Украйна Руслан Музичук. Руснаците са сформирали осем т.нар. отряди " Щурм-Z" - съставени от осъдени лица, освободени от затвора, действащи под ръководството на военни командири - за настъпление, а боевете в района са били "интензивни" според Олександър Сирски, командващ сухопътните войски на украинските въоръжени сили. "Някои позиции преминават непрекъснато от едно в друго владение", каза той.

Не е възможно да се проверят независимо твърденията на двете страни за бойното поле, отбеляза АП.

Украинските власти периодично разпореждат евакуация, особено на деца, от районите, в които се разгарят сраженията. Преди това официални лица заявиха, че евакуациите са необходими, за да се спаси животът на хората и да се даде възможност на украинската армия да защити по-добре градовете от руското настъпление. Милиони украинци напуснаха страната след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., а други милиони напуснаха домовете си, но останаха в Украйна.

Украинската армия, която извършва трудна контраофанзива от началото на юни и е успяла да си върне само няколко села, съобщи вчера, че ситуацията в района на Купянск е "трудна, но под контрол" - фраза, която Киев често използва, когато врагът му напредва, отбелязва АФП.

В същото време руски безпилотни самолети и ракети продължават ежедневно да атакуват градове, понякога далеч навътре в украинската територия. Един от ударите тази сутрин беше нанесен в Ивано-Франковска област, която е далеч от бойните действия и рядко е обект на нападения. "Загина осемгодишно момче", съобщи украинската главна прокуратура в Телеграм.

Украинските военновъздушни сили съобщиха в Телеграм, че четири хиперзвукови ракети "Кинжал" са били изстреляни от бомбардировачи Миг-31 към този регион, като една от тях е била унищожена над Киев, а останалите са ударили летище и гражданска инфраструктура в Коломия.

Снощи при удар по Запорожие, в южната част на Украйна, по данни на местните власти е загинал един човек, а шестнадесет са ранени. В изявление на националната полиция се казва, че две ракети "Искандер" са ударили града, като са разрушили хотел, в който обикновено отсядат чуждестранни делегации.

Руската армия заяви днес, че е унищожила "място за временно разполагане на наемници" в Запорожие, но през последните седмици е поразила няколко популярни места за отдих и почивка.

В Москва украински дрон беше унищожен днес от руската противовъздушна отбрана над столицата, "Дронът беше неутрализиран със средства за радиоелектронна борба и се разби в гориста местност западно от Москва", съобщи руското министерство на отбраната в Телеграм, обвинявайки "киевския режим". Това е третият път тази седмица, когато дронове са свалени над Москва, а нападенията на руска територия се множат от няколко седмици, обикновено без да причиняват големи щети или жертви.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви днес, че ще бъдат освободени от длъжност началниците на всички областни военни центрове за набиране на военнослужещи в Украйна поради опасения от корупция, предаде Ройтерс.

Зеленски заяви, че проверка на украинските военни окръжия е разкрила признаци за злоупотреби със служебно положение, вариращи от незаконно обогатяване до прехвърляне зад граница, въпреки военновременната забрана, на мъже, подлежащи на мобилизация. „Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупничеството по време на война е държавна измяна“, каза той.

Зеленски обяви, че главнокомандващият украинските сили ген. Валерий Залужни ще бъде натоварен с изпълнението на решението, и че новите кандидати за освободените длъжности първо ще бъдат проверявани от службата за контраразузнаване СБУ.

Киев превърна борбата с корупцията в свой ключов приоритет във войната с Русия и процеса за присъединяване към ЕС. Осемнадесет месеца след началото на войната с Русия Украйна се сблъсква с предизвикателства при попълването на личния състав на армията, която периодично е разтърсвана от скандали, разкриващи корупция и лоши практики при набирането на военнослужещи, отбелязва Ройтерс.

Уволнението на началника на службата за набиране на военнослужещи в Одеса предизвика вълнение през февруари миналата година, след като бивш служител беше обвинен, че е вземал подкупи и е натрупал милиони от началото на войната, които след това е използвал за закупуване на имоти в Испания. Съобщава се, че той е взимал от хората по няколко хиляди евро за удостоверения, че не отговарят на условията да се сражават във войната.

Украйна се защитава от Русия вече повече от 17 месеца и се нуждае от нови войници. Киев нареди обща мобилизация след инвазията. Мъжете на възраст между 18 и 60 години нямат право да напускат страната, като има само няколко изключения. Парламентът обсъжда разширяване на забраната и за 16- и 17-годишните. Досега обаче са били изпратени призовки само на резервисти на възраст над 28 години, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини