Общински съветници и кметове се заклеха да работят за интересите и благоденствието на димитровградчани

    Днес, 09.11.2023г., се проведе първото заседание на ОбС Димитровград, който ще бъде с мандат 2023-2027 година. Държавата бе представена от областния управител на Хасковска област, Гинка Райчева.

    Областният управител Гинка Райчева се обърна към залата, в която бяха 33-мата встъпващи в длъжност общински съветници, кмета на общината Иво Димов, кметовете на 26-те малки населени места и гости: „Повярваха във Вас толкова много жители на община Димитровград не само за това, което вдъхвате като доверие, но и със стъпките, които извървяхте досега. Вие променихте Общината, и я променихте към много добро! Вярвам, че Община Димитровград отново ще бъде пример за водените политики, със своите разумни решения, със своята мъдрост и мисъл за гражданите, за да бъдат те и след още четири години горди с избора си“. Част от думите й към кмета за четвърти мандат Иво Димов бяха: „Изборът ви е лична победа на всеки, но и огромна отговорност“, заяви тя.

    Областният управител води процедурата по заклеването на общинските съветници и кметовете, която гласи - "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на община Димитровград и да работя за тяхното благоденствие. Заклех се!!!"

    Заседанието бе водено от най-възрастния съветник - Иван Евлогиев, който направи дълга встъпителна реч, след което ОбС - Димитровград пристъпи към предложения и гласуване за избор на председател на местния парламент. Кандидатурите бяха само 2- тази на досегашния 2 мандата председател от ГЕРБ, Гергана Кръстева, и представителя на втората по големина сесийна група на "Алтернативата на гражданите", Валентина Кунева.

    До голяма степен проведеното тайно гласуване за избор на председател показа и бъдещото разпределение на подкрепа в ОбС. Гергана Кръстева бе избрана с 20 от 33-те гласа на общинските съветници, докато опонентът й Валентина Кунева бе подкрепена с 11 гласа, като в урната имаше и 2 недействителни гласа, в които нямаше отбелязан вот за нито един от претендентите.

    Припомняме ви разпределението на гласовете в новия ОбС:

    ГЕРБ - партията, от която е и кметът на общината - 14 гласа

    "АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ"- коалицията, предвождана от изпълнителния директор на „Неохим“, Стефан Димитров - 8 гласа

    ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, които са нови лица в общинския съвет - 4 гласа

    БСП са познати лица и имат 3 гласа

    Левицата (в предния парламент бяха БДЦ, която е бившата ПП ЛИДЕР), която пък се спряга за политическото представителство на ТЕЦ Марица 3 в местната власт и е представена от изпълнителния директор на предприятието, Стоян Тюйлиев - 2 гласа

    Възраждане, които са нови лица в ОбС Димитровград - 2 гласа

    За мнозинство за вземането на решенията в ОбС са нужни 17 гласа, като принципна опозиция има между двете най-големи сесийни групи на ГЕРБ и "АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ". На ГЕРБ са им нужни да привлекат само 3 гласа от по-малките групи, за да постигнат мнозинство, докато на "АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ" им трябват поне 9 гласа.

    Ако предположим, че Алтернативата и ПП-ДБ работят заедно, за мнозинство задължително трябва да получат подкрепата на БСП и на още една от малките формации, като Възраждане например, докато ГЕРБ имат нужда само от 3-те гласа на БСП. В предходния парламент, представителите тогава на БДЦ (сега Левицата) показваха единодушие в гласуването с най-голямата група, тази на ГЕРБ, което може да води към мисълта, че сега няма да е по-различно и тогава на ГЕРБ ще им е нужен само още един глас, за да получи мнозинство. Към момента изглежда, че решенията в ОбС до голяма степен ще зависят от 3-мата представители на БСП и 2-та гласа на Възраждане. Значимостта на БСП за вземането на решения може да се промени, ако съдебното дело на коалиция „България на регионите“ бъде спечелено и техния представител Ангел Панчев измести Виолета Желева от БСП като общински съветник.

    Новоизбраният стар кмет на община Димитровград, Иво Димов, произнесе встъпителни думи след заклеването си за 4-ти мандат: „Поставяме началото на един нов четири годишен период за нашата община. Дали той ще бъде изпълнен с далновидни и работещи за обществото ни решения, ще зависи от всеки един от нас. А диалогът и консенсусът  помежду ни ще определят темповете, с които ще се развива община Димитровград. Ще подкрепям всяка градивна нова идея, която създава, обединява и е в интерес на общината ни. Ще поощрявам всяка инициатива, която може да даде тласък на съществуващия ресурс, за да създадем нова среда за развитие”, обърна се Иво Димов към общинските съветници.

     Церемонията по традиция завърши с обща снимка пред сградата на общината. Първото работно заседание на ОбС Димитровград ще се проведе на 30 ноември.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини