Зелени мерки за 3,5 милиона ще се реализират в Димитровград

„Зелени мерки в градска среда – Димитровград" са заложени дейности, чието успешно изпълнение ще трябва да имат положително въздействие върху качеството на атмосферния въздух в Димитровград спрямо фини прахови частици (ФПЧ).

Засаждането на нови дървета, освен пречистване на въздуха ще спомогне и за намаляване на градската температура, която в последните години конкретно за Димитровград се повишава с притеснителни тенденции за 3-4 години с около 5 градуса (средногодишно). Тези мерки ще оказват положителен ефект върху въздуха и температурата в дългосрочен план с бавни темпове в годините напред, в които новите дървета и растителност се развие достатъчно до тогава трябва да разчитаме на добра и правилна поддръжка на дърветата в град който е бил в класациите за най-зелен град в България.

По проекта за около 3,5 милиона лева по Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027.  и са предвидени редица дейност, като изграждане на зелени стени, покриви и спирки, както и засаждане на дървесна, тревна и храстова растителност главно по протежение на основни транспортни артерии, но и в дворове на училища и между блокови пространства публична общинска и частна собственост в регулационните граници в урбанизираната територия на Димитровград.

Ще бъдат извършени и дейности по премахването на съществуващи "кални петна" ( терени които не са покрити с растителност, а почва) а те са директен източник за разпространение на ФПЧ.

При изпълнение на мерките по проекта ще се засаждат растителни видове с принос за намаляване на вторичното разпрашаване, като се отчетат географските и метеорологични специфики на територията на община Димитровград. Най-подходящите растителни видове ще бъдат подбрани след изготвяне на документално и теренно проучване. На подходящите места и там, където има най-голяма нужда, ще бъдат изградени и поливни системи.

Концепциите се изпълняват

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    С.
    С..С..
    2 -3
    18:50, 24 мар 2024
    Къде ми е коментара ,господа....
    • С.
      С... С....
      3 -2
      18:52, 24 мар 2024
      Създавайте работни места и то добре платени, нямали хора кой ще се радва на тези паркове.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини