Димитровград ще бъде столица на поезията в България

Димитровград ще бъде отново столица на поезията в България. В края на април ще започнат традиционните за града поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев".

Програмата стартира от 25 април със спектакъла „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще представят пред свои връстници произведения на Йордан Радичков. Същата вечер в Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще се състои беседа с проф.Пламен Дойнов. Темата е „Забранените поети по времето на социализма“.

На 26 април Димитровград ще бъде домакин на Национална литературна кръгла маса на тема „Кой се страхува от Пеньо Пенев?” с участието на изследователи на поета и българската литературата на XX век. Във форума са поканени лектори от всички университети в страната, в които се преподава литература, както и експерти, имащи отношение към темата.

Традиционно на 27 април поколенията отдават почит към Пеньо Пенев с поклонение на паметника-костница в едноименния парк. Събитието е планирано за 10.30ч. сутринта, когато с поднасяне на венци и цветя димитровградчани ще се преклонят пред паметта на поета.

В неделя, 28 април от 19.00 часа ще се състои концерт класическа музика по проект „Изгубената музика“. Произведенията ще бъдат представени от международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър - Аликанте (Испания) и Забавно-духов оркестър – Димитровград. Концертът се реализира с подкрепата на Европейската асоциация на консерваториите – Брюксел. Диригент Стефано Нани (Италия).

Спектакълът „Мислещите трастики“ по поезията на Миряна Башева очаква ценителите на словото представен от Театрална работилница „Сфомато“. Спектакълът ще може да се гледа на 29 април в ОДТ „Апостол Карамитев“.

Кулминацията на тържествата е на 7 май, когато ще бъде връчена националната литературни награда на тазгодишния лауреат. Официалната церемония по връчване на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“`2024 ще бъде в лятната градина на „Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Съпътстващи изложби ще могат да се разгледат по време на поетичните празници. В лятната градина на Историческия музей ще бъде позиционирана изложбата „Четенето през социализма: ГДР И НРБ”, която представя по достъпен начин литературата и четенето в социалистическа България  и Източна Германия. В България изложбата се представя със съдействието на фондация „Конрад Аденауер. Другата изложба ще предложи на публиката витрина с книги и статии от периодичния печат в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на тема „Пеньо Пенев в спомените на своите съвременници“.

ПРОГРАМА ЗА ДНИТЕ НА ПОЕЗИЯТА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2024 - Димитровград

25.04.2024 г. (четвъртък)            

17:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”

„НИЕ, РАДИЧКОВИ” - спектакъл по Йордан Радичков, с участието на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив

18:00 часа – Дом – музей „Пеньо Пенев”

БЕСЕДА НА ПРОФ. ПЛАМЕН ДОЙНОВ НА ТЕМА „ЗАБРАНЕНИТЕ ПОЕТИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА

26.04.2024 г. (петък)  

14:00 часа – Дом - музей „Пеньо Пенев”

НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ПЕНЬО ПЕНЕВ?”

27.04.2024 г. (събота)  

10:30 часа – Парк „Пеньо Пенев”

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ

28.04.2024г. (неделя)

19:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”

КОНЦЕРТ КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ПО ПРОЕКТ„ИЗГУБЕНАТА МУЗИКА” на международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър - Аликанте (Испания) и Забавно – духов оркестър – Димитровград. Диригент Стефано Нани (Италия)

29.04.2024г. (понеделник)

19:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”

„МИСЛЕЩИТЕ ТРЪСТИКИ” – спектакъл по поезията на Миряна Башева. Гостува Театрална работилница „Сфумато”.

7.05.2024г. (вторник)

18:00 часа – ГБ „Пеньо Пенев”, Лятна читалня

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2024

Съпътстващи мероприятия:

19.04.2024г. – 22.05.2024г.

Лятна градина - Исторически музей

ИЗЛОЖБА „ЧЕТЕНЕТО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА: ГДР И НРБ” – изложба представена от фондация „Конрад Аденауер“

24.04.2024г. – 09.05.2024г.

Градска библиотека „Пеньо Пенев”

„ПЕНЬО ПЕНЕВ В СПОМЕНИТЕ НА СВОИ СЪВРЕМЕННИЦИ” –

витрина, включваща книги и статии от периодичния печат

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини