Борисов ни вади от калта за 1,5 години, ако искаме. Преглед на националния печат

„Труд": Европа: Похвално е, че искате, жалко - че не смогвате

Еврокомисията (ЕК) насърчи вчера България за политическата воля да реформира правосъдието и вътрешните си работи и да се бори с корупцията и организираната престъпност.
За пореден път обаче тя констатира, че намеренията на властта не са превърнати в резултати, поради което механизмът за проверка и сътрудничество остава в сила за неопределено време. "Механизмът е ценен инструмент, поддържащ реформите в действие, прекратяването му е във ваши ръце", коментира говорителят Марк Грей.
Главен прицел на критика в обявения вчера междинен доклад е съдебната система, чиято по-нататъшна реформа ЕК сочи като "национален приоритет".

„Стандарт": Борисов вади държавата от калта за 1,5 години

Ако хората искат, за година и половина ще измъкна държавата от блатото. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на визитата си в Катар. Той бе категоричен, че мониторинговият доклад от Брюксел е с оценка "Отличен 6" за правителството и прокуратурата, но съдебната система е проблемът.
"На България й трябва този мониторинг, защото ако не ни посочат нещо с пръст, не го правим. Всички мерки на правителството - и НПК, и НК, съдилищата, това се оценява. Видно е, че и прокуратурата работи добре. Мерките ще дадат добър резултат и не ги правим заради Брюксел! Проблем е съдебната система, а тя трябва да е водеща в реформата", заяви премиерът. Според него докладът ни е по-добър от този на съседите, което "от 3-4 години не се е случвало".
"Колегите в съдебната система ги каня да прочетат доклада, да предложат план, който да извади съдебната система от това да се сочи с пръст. А ако не, да пишат писмо до Барозу, да се оплачат и да кажат, че те са добрите. Ако Брюксел приеме писмото, ние също го приемаме", заяви премиерът.

„Труд": Цените на ток, парно, вода и газ да се замразят

Тристранният съвет вчера заседна в асансьор на Министерския съвет. Шефът на БСК Божидар Данев, лидерът на КНСБ Желязко Христов, човекът на индустриалците от КРИБ Лукан Луканов и финансовият министър Симеон Дянков се натоварили в асансьора, но той не потеглил. Дянков решил, че са го препълнили и се преместил в съседния. Само че возилото с бизнеса и синдикатите пак не тръгнало и се наложило те да дочакат и да се прехвърлят на "Дянковия" асансьор.
Цените на тока, парното, природния газ, водата да не се увеличават до края на годината. За това се разбраха вчера в националния тристранен съвет представителите на бизнеса, синдикатите и правителството.
Те обсъждаха повече от 3 часа пакет от мерки за овладяване на кризата. Принципът бе да направят от двата документа - този на работодателите и синдикатите и този на финансовото министерство - единен пакет, който да получи обществена подкрепа.

 

„Дума": Въпросът с ДДС-то зацикли

Намерението на правителството за увеличаване на ДДС от 20 на 22 на сто не е било обсъждано на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това обяви след заседанието президентът на КНСБ Желязко Христов. Той изрично подчерта, че тази мярка липсва от споразумението, по което се работело с молив в ръка. Евентуални данъчни промени щели да се дискутират днес. Макар подхвърлената от кабинета мярка за увеличение на ДДС да не е била дискутирана, социалните партньори оповестиха позицията си по нея.
Ако успеем с останалите мерки да подкрепим фиска, до повишаване на ДДС може и да не се стига. Ако се налага повишаване на данъчна тежест обаче, това е най-справедливото решение, защото ДДС е косвен данък, заяви шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Новинар": Режат 15 на сто от партийните субсидии

Партиите в парламента да се откажат еднократно от 15 на сто от годишната си субсидия. Това е една от мерките, по които партньорите от Тристранния съвет постигнаха съгласие след тричасово заседание. Президентът на КНСБ Желязко Христов призова партиите да бъдат солидарни в кризата и добави, че около 50 млн. лв. годишно отиват по това перо.
От БСП обаче отхвърлиха идеята. Според соцлидера Сергей Станишев с нея няма да се реши нито един реален проблем. Той изтъкна още, че една от целите на държавната субсидия е да освободи партиите от необходимостта да търсят друго финансиране. Той определи ситуацията в държавата като неудържима. Освен това политиката на кабинета можела да доведе страната до колапс.

„Стандарт": Лапачите свиха 10 млн. с дини

След Наглите и Факирите МВР удари и Лапачите. Полицията разби банда за източване на ДДС, която от две години работи в София и Петрич. Като тартор на групата на Лапачите е задържан известният в Петрич търговец Пламен Точев-Пачката. Той и жена му Румяна - Малката Пачка, са разработвани от МВР в продължение на 3 месеца. След подаден сигнал в полицията униформените започнали да проверяват фирмите на семейство Точеви. След като икономическите полицаи засекли далавера на семейството, била разпоредена акция по залавянето им. Така точно в 6 без 10 вчера сутринта спецченгета нахлуха в домовете на Пачката и аверите му. По бели гащи освен Точеви бяха арестувани и помощниците им - счетоводителката Наташа Груева, Георги Гочев-Гаргата, Димитър Чучулигов-Чучулигата и селският кмет Симеон Караколев и помощничката му В. Ноцкова.

„24 Часа": Включиха шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в електроенергийната система на страната в 6:28 часа тази сутрин, съобщиха от централата.
В 12 часа мощността на реактора достигна 70% и ще продължи да се повишава в съответствие със съгласувания системен график.
Другият 1000-мегаватов енергоблок (пети) продължава да работи с пълна пара.
Припомняме, малко след 23 ч. в неделя шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил изключен автоматично от енергийната система. Фалшив сигнал вследствие на късо съединение в електрическата верига е предизвикал задействането на аварийната защита на турбогенератора на хилядника. По време на последвалия преходен процес автоматично е била намалена мощността на реактора и той се изключил.

„Сега": Полицията издири кмета на Сливен Йордан Лечков

Столичната полиция издирва няколко часа днес кмета на Сливен и вицепрезидент на Българския футболен съюз Йордан Лечков, стана ясно от съобщение на СДВР .
Лечков бе издирван заради инцидент на алея "Яворов" в София. Кметът на Сливен не спрял на подаден от пътен полицай сигнал в района на Телевизионната кула около 13 часа и е карал с превишена скорост. Лечков е показал и неприлични знаци на служителя на МВР. Пътният полицай е подал рапорт в районно полицейско управление в столицата. По случая има и свидетели.
Кметът на Сливен коментира пред Дарик така: "Не знам какво твърди полицията, личната ми карта остана при полицаите. Имаха някакви претенции, нека го докажат, ако могат. Спрях, написаха ми, аз бързах и си търся личната карта, аз мога да кажа, че са ми откраднали личната карта, пък. Няма никакъв инцидент, съвсем нормално е, ако съм направил нарушение, имам номер на колата, да ми пратят паяк. Нека да ми пратят личната карта. Това са глупости и полицейщини".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини