Джипита дават на прокурор димитровградски фармацевти

д-р Дарин Шишманов

Димитровградските общопрактикуващи лекари, които преди месец протестираха срещу продажбата на лекарства без рецепти в местните аптеки са решили да сезират прокуратурата, защото порочната практика продължава. Това коментира Dimitrovgrad.bgvesti.net пред д-р Дарин Шишманов, който каза че месец след като се заговори за проблема, някои фармацевти вече се съобразяват и не продават без рецепта. Други обаче, продължават да дават медикаментите без задължителното листче от лекаря.

За месец поне 20 пациенти на д-р Шишманов са го информирали, че аптекари от града са им дали лекарства без рецепта. "Вече сме подали няколко индивидуални жалби срещудимитровградски аптеки в Регионалния център по здравеопазване в Хасково. "Ако няма резултат и сега, ще сезираме прокуратурата за всеки отделен случай", кагеторичен бе общопрактикуващия лекар от Димитровград. Д-р Шишманов определи като минимален ефекта от изпратеното преди месец отворено писмо до аптекарите, РЦЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата.

В началото на юли димитровградските лекари разказаха за случай с жена, изпила лекарство дадено й без рецепта, което е можело да й коства живота. Глобите в Наредбата за продажба на лекарства са големи, припомни д-р Шишманов. Ако проверката установи нередности, собственика на аптеката трябва да се раздели с 10 000 лв. При повторно нарушение се отнема лиценза на аптеката.

"Хората вече се съобразяват и идват с рецепти при нас", коментира собственикът на една от димитровградските аптеки Димитрия Данчева. Тя бе категорична, че не дава хапчета без задължителната бележка от лекаря, даже и за роднини не правя изключение, казва Данчева. Аптекарката обясни, че през последния месец и тя е била проверявана веднъж, но нарушения не са били открити. 

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини