500 лв. глоба за професора, унижил Димитровград в ефир

Проф.Пламен Цветков ще плати 500 лв. глоба за обидите към Димитровградчани

500 лв. е глобата, която наложи Комисията за защита от дискриминация на професор Пламен Цветков  заради обидите му по адрес на жителите на Димитровград. В предаване на БНТ от март миналата година видният историк определи Димитровград, като "застинал във времето, червена крепост и с отвратителна сталинска архитектура". Комисията е категорична, че това е дискриминация под формата на тормоз и подбуждане към дискриминация.

Другата участничка в предаването "Българските събитията на 20 век" по БНТ - режисьорката Лилия Абаджиева се е разминала без санкция, но Комисията за защита от дискриминация й препоръчва да се въздържа от употребата на непремерени изрази в публичното пространство. Абаджиева нарече в ефир Димитровград "родина на новите идоли - перхидролени травестити".

Забележка за грубия тон в предаването отнесе и националната телевизия, която е позволила косвена дискриминация, категоричен е петчленния състав на КЗД в своето решение.

От местната администрация са категорични, че и занапред ще защитават правата и достойнството на своите граждани и на всички онези, които свързват Димитровград с добри спомени, гласи официално съобщение на сайна на общината.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини