Издирват циганчета без имунизации в димитровградско

Здравните инспектори издирват циганчета от 13 месеца до 7 години, които не са имунизирани срещу полиомиелит

Ромски деца от димитровградско, които не са имунизирани срещу полиомиелит издирват инспекторите от Регионалната здравна инспекция, коментира за Dimitrovgrad.bgvesti.net шефката на тукашната служба д-р Силвия Янева.

Акцията е заради кампанията на Здравното министерство за извънаредна имунизация срещу опасното заболяване, която върви в момента. Тя обхваща бебета и малчугани от 13 месеца до 7-годишна възраст.

Точна цифра на децата без защита от полиомиелит в общината, здравните инспектори все още не могат да кажат, защото данните се обработват. Това са предимно деца, който нямат лични лекари или са заминали в чужбина с родителите си, поясни д-р Янева.

"Личните лекари  също търсят ромчетата, които са без ваксина или с непълна имунизационна схема, за да ги имунизират, проблем обаче е постоянния адрес на циганските семейства", казаха от тукашната РЗИ. Кампанията продължава до 31 май.

Точно преди година в една от руските федерации избухна епидемичен взрив от полиомиелит, припомни д-р Янева. Регистрирани бяха 458 случая, от които 29 смъртни. През 2011 година четири държави в света останаха с опасност от епидемия - Пакинастан, Авганистан, Индия и Нигерия.

Полиомиелитът, известен и като Детски паралич е тежко заболяване, което се причинява от човешкия полиовирус. Заразяването става чрез употреба на замърсени хранителни продукти и вода или чрез замърсени ръце, припомниха специалистите. Заболяването засяга най - често деца до 6 годишна възраст, но не са редки и случаите на заразяване в по - зряла възраст. Най-често засяга гръбначния стълб и централната нервна система с развитието на парези и парализи. Заболелите деца остават инвалиди за цял живот, може да се стигне и до смъртен изход.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини