Задължителната застраховка „Гражданска отговорност” вече ще се плаща накуп

Правителството одобри днес проект за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането, с които ще се забрани разсрочването на задължителната едногодишна застраховка „Гражданска отговорност”.

В застрахователния договор няма да се допускат уговорки за разсрочени вноски при плащането на застрахователната премия, а това ще става еднократно.

Мотивите на правителството са, че съществуващата към момента нормативна рамка, дава възможност за порочна практика, използвана и от двете страни по застрахователния договор.

Сега има  възможност за предсрочно прекратяване на застраховката при неплащане на разсрочена вноска, което води до привидно сключване на задължителната полица, като се плаща само първата разсрочена вноска.

Така застрахованият представя полицата на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глобата.

В същото време обаче тя не покрива отговорностите за причинени вреди при ПТП и застрахователното обезщетение се поема от обществените средства на Гаранционния фонд. Самият фонд се формира от вноските на добросъвестно застрахованите лица.

Забраната за разсрочено плащане на премията в пълна степен съответства на основната идея на Кодекса на застраховането, че срокът на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” е точно една година.

Законопроектът предвижда също промяна на режима на сключване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Така ще се осигури отчитането на застрахователните полици в реално време.

 Ще отпаднат стикерите, които заедно със документа за сключената застраховка, удостоверяват, че тя е валидна.

След въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код (индивидуален номер) в реално време и по този начин отчитането на полиците в информационната система на Гаранционния фонд ще бъде ежедневно.

С законовите промени ще може чрез едина методика да се определя размера на обезщетението при претърпени неимуществени вреди.

 Мерките целят справедливост и яснота при определянето на индивидуалната премия в зависимост от рисковия профил на всеки ползвател на моторно превозно средство, а за увредените лица се осигурява прозрачност и предсказуемост при определяне на размера на обезщетенията.

С промените в Кодекса за застраховането ще се промени и режима на здравното застраховане. Здравните застраховки ще бъдат класифицирани, което ще улесни потребителите на застрахователни услуги и застрахователите. Предвижда се въвеждането и на застраховка „Заболяване”, което ще наложи застрахователните дружества да получат допълнителен лиценз.

Промени ще има и при процедурата по която се разглеждат застрахователни претенции, както  и събирането на необходимите доказателства.

 Застрахователят ще има право да иска допълнителни доказателства за да оценяви претенциите само в рамките на период от 55 дни.

След представянето на доказателствата, застрахователят ще трябва да изплати обезщетението или аргументирано да откаже.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини