14 °C

Странен горски суперорганизъм поддържа живота на дървесен вампир

В новозеландска гора вампир се е вкопчил в живота.

Някога могъщо каури – вид иглористно дърво с височина до 50 метра – а сега нисък, безжизнен дърнер, който изглежда така, като че ли отавна принадлежи на света на мъртвите. Но новопубликувано изследване ни напомня, че външният вид често е измамен.

Под земята, дънерът е част от горски суперорганизъм – мрежа от преплетени корени на десетки, дори стотици дървета, делящи ресурси. Присаждайки корените си към корените на съседите си, дънерът на каурито поглъща вода и хранителни вещества през нощта, които другите дървета са събрали през деня, оставайки жив, благодарение на техните усили.

Предимствата за дънера са очевидни – при други обстоятелства той би бил мъртъв, защото не притежава зелени тъкани. Но защо останалите зелени дървета поддържат дънера жив, като се има предвид, че те самите не получават нищо в замяна?

Учените се опитали да отговорят на въпроса, проучвайки циркулацията на хранителни вещества из дънера вампир и два от най-близките му съседи. Благодарение на няколко сензора, проследяващи движението на водата и дървесния сок из трите дървета, екипът се натъкнал на любопитен модел: дънерът и съседите му пиели вода в различно време.

През деня, когато зелените дървета били заети с транспорта на вода от корените до листата, дънерът бил неактивен. През нощта, когато съседите почивали, дънерът циркулирал вода през останалата част от тялото си. Дърветата се редували, служейки като отделни помпи в единна хидравлична мрежа.

Но какъв е смисълът от добавянето на почти мъртво дърво към подземната мрежа? Макар дънерът да не притежава листа, е възможно корените му все още да имат някаква стойност - като мост до други жизнени, фотосинтезиращи дървета, на друго място в гората. Възможно е дънерът да е обединил корени със съседите си преди много време, преди да се превърне в дънер. Тъй като хранителните вещества все още преминават през корените му и останалата част от мрежата, съседните дървета може и да не са забелязали липсата му на зеленина.

Мистериозната екипна работа и преплитането на корените карат учените да преразгледат концепцията за гора.

Може би не трябва да гледаме на дърветата като отделни растения, а да възприемаме гората като суперорганизъм.

Възможно е тези горски суперорганизми да създават допълнителна защита от суши, допускат учените, давайки на дърветата с ограничена достъп до вода, шанса да споделят ресурси с по-добре хидратираните си съседи. Това е особено ценно предимство сега, когато честота и интензитета на сушите по света нарастват, в резултат на климатичните промени.

И все пак има и недостатъци. Подобно на хранителните вещества, споделяни между отделните дървета, вредните патогени също могат да се разпространят лесно от едно заразено дърво до цялата гора чрез подземната коренова мрежа.

Източник: livescience.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
20 ное 2019
Последни новини