23 °C

Странен горски суперорганизъм поддържа живота на дървесен вампир

В новозеландска гора вампир се е вкопчил в живота.

Някога могъщо каури – вид иглористно дърво с височина до 50 метра – а сега нисък, безжизнен дърнер, който изглежда така, като че ли отавна принадлежи на света на мъртвите. Но новопубликувано изследване ни напомня, че външният вид често е измамен.

Под земята, дънерът е част от горски суперорганизъм – мрежа от преплетени корени на десетки, дори стотици дървета, делящи ресурси. Присаждайки корените си към корените на съседите си, дънерът на каурито поглъща вода и хранителни вещества през нощта, които другите дървета са събрали през деня, оставайки жив, благодарение на техните усили.

Предимствата за дънера са очевидни – при други обстоятелства той би бил мъртъв, защото не притежава зелени тъкани. Но защо останалите зелени дървета поддържат дънера жив, като се има предвид, че те самите не получават нищо в замяна?

Учените се опитали да отговорят на въпроса, проучвайки циркулацията на хранителни вещества из дънера вампир и два от най-близките му съседи. Благодарение на няколко сензора, проследяващи движението на водата и дървесния сок из трите дървета, екипът се натъкнал на любопитен модел: дънерът и съседите му пиели вода в различно време.

През деня, когато зелените дървета били заети с транспорта на вода от корените до листата, дънерът бил неактивен. През нощта, когато съседите почивали, дънерът циркулирал вода през останалата част от тялото си. Дърветата се редували, служейки като отделни помпи в единна хидравлична мрежа.

Но какъв е смисълът от добавянето на почти мъртво дърво към подземната мрежа? Макар дънерът да не притежава листа, е възможно корените му все още да имат някаква стойност - като мост до други жизнени, фотосинтезиращи дървета, на друго място в гората. Възможно е дънерът да е обединил корени със съседите си преди много време, преди да се превърне в дънер. Тъй като хранителните вещества все още преминават през корените му и останалата част от мрежата, съседните дървета може и да не са забелязали липсата му на зеленина.

Мистериозната екипна работа и преплитането на корените карат учените да преразгледат концепцията за гора.

Може би не трябва да гледаме на дърветата като отделни растения, а да възприемаме гората като суперорганизъм.

Възможно е тези горски суперорганизми да създават допълнителна защита от суши, допускат учените, давайки на дърветата с ограничена достъп до вода, шанса да споделят ресурси с по-добре хидратираните си съседи. Това е особено ценно предимство сега, когато честота и интензитета на сушите по света нарастват, в резултат на климатичните промени.

И все пак има и недостатъци. Подобно на хранителните вещества, споделяни между отделните дървета, вредните патогени също могат да се разпространят лесно от едно заразено дърво до цялата гора чрез подземната коренова мрежа.

Източник: livescience.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини