Голямо струпване на хора в хипермаркетите носи голяма опасност от зараза. Започва дезинфекция на обществени пространства в Димитровград

    От обявяването на извънредното положение в стараната, хипермаркетите са препълнени с презапасяващи се хора.

    В магазините се извиват огромни опашки с насъбрали се в голяма близост десетки и стотици хора, което е предпоставка за разпространението на вируси, било то от върлуващия в момента грип или новия коронавирус COVID-19. 

    Коментарите на хората за "Голямото пазаруванее" са главно, че вчера е тръгнал слух, че магазините ще бъдат затворени или че хранителните продукти ще се изчерпат, както и че се презапасяват защото другите го правят. Призовавани многократно през медиите, хората все пак се запасяват с хранителни продукти, но идеята на извънредната ситуация за ограничението на разпространението на вируса е точно да се избягва струпването на много хора на едно място, за да не си предават заразата, в случая не работи.

    Здравният министър актуализира своята заповед за въвеждането на противоепидемични мерки в страната
    Вчера привечер бе коригирана заповедта на министъра на здравеопазването и от нея отпадна неясната забрана всички търговски обекти, освен хранителните магазини, аптеките и дрогериите, да преустановят дейности, свързвани с посещения на хора. Остана в сила да се преустановяват посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. 
    На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
    Всички останали търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
    Затварят училища и детски градини в Димитровград до второ нареждане

    В Димитровград остава забраната за работа на Неделния и Авто пазарите, за момента зеленчуковия пазар ще продължи да работи.

    Кметът Иво Димов информира през профила си във фейсбук, че от 14 март започва дезинфекция на обществени пространства.

    Сутринта местната противопожарна служба е дезинфекцирала външните пространства на автогарата, автобусните спирки в града и района на спешното отделение в МБАЛ „Св. Екатерина“. За целта от общината са осигурени 300 литра дезинфектант. Пръскането се извърши с помощта на един от новите пикапи на пожарната, използван при гасенето на полски и горски пожари. 

    Кметът Димов информира, че в следобените часове предстои обработка на някои от по-натоварените детски площадки, паркчета и други обществени места, където се събират повече хора.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Дг
      Дгд
      2 -9
      18:10, 14 мар 2020
      По-добре да запасиш сега докато няма заразени в ре... Виж коментара
      • Ло
        локомотива
        6 -2
        09:40, 15 мар 2020
        В града имаме бомбоубежища,иди е резервирай едното данеби някой да те изпревари,ако си напазарувал достатъчно за около3-4месеца най -разумно е така да направиш.
      • На
        наблюдателния
        3 -1
        17:14, 15 мар 2020
        Е па не се наядохте.
    • 2
      Рр
      Рр
      7 0
      18:13, 14 мар 2020
      А персонала на магазините без маски си играят на руска рулетка. Да
    • 3
      Ро
      Роки77
      6 -1
      18:19, 14 мар 2020
      Какъв пик какви пет лева,хората излезнаха и оповестиха ,че има храна,било то брашно,месо,риба и най вече тоалетна хартия,за две години напред.😂😂😂
      • Дг
        Дгд
        6 -2
        21:39, 14 мар 2020
        В бъдещия ден в който оповестят 300 заразени в Д-град ще ти треперят коленцата и ще приплакваш 'майче-майкольо' под юргана!!!
    • 4
      Дд
      дд
      10 -1
      18:59, 14 мар 2020
      С акъл обаче пак няма да се запасят!
    • 5
      12
      123
      4 -2
      21:42, 14 мар 2020
      Боли ме че няма къде да излеза да изпия една водка. По-лошо кво може да стане!?!
    • 6
      23
      231
      3 -2
      08:22, 15 мар 2020
      Ох батко , и на мен много ми е сладка!
    Последни новини