Н. Кръстев: искат да превърнат землището на Бряст в токсично сметище, а не рециклираща площадка

Изображение 1 от 6

    На провелата се вчера среща в село Бряст, относно изграждането на площадка за рециклиране на пластмаса, с нас мнението си сподели Николай Кръстев, технически директор в голям машиностроителен завод, произвеждащ и машини влизащи в процеса на преработката на отпадаци.

    Бряст е готов за протест: институции и инвеститор отсвириха срещата в селото относно изграждането на площадка за рециклиране на пластмаса
     
    Според Кръстев, инвеститорът няма намерения да извършва дейностите, които е заявил и това го доказват параметрите в инвестиционното му намерение, за което РИОСВ е преценил, че няма нужда от ОВОС. Инвеститорът е заявил, че за нуждите на площадката за рециклиране на пластмаса, която е с параметри за обработка на 75 тона отпадъци на денонощие, са нужни 4-6kW електрическа мощност, а според изчисленията на Кръстев, за тази дейност са нужни около 400kW. Технологията на рециклиращата площадка, описана в решението на РИОСВ - Хасково е, че отпадъците ще преминават през лента, където ще се сортират на ръка, след което ще преминават за надробяване през дробилка, за да могат да бъда раздробени до чипс, след което ще преминават през вани с вода, центруфугиране, пресоване и така докато се произведе материал за съхранение, като цялата тази технология се нуждае от в пъти по-голямо количетво електоренергия и вода от заявената от инвеститора пред РИОСВ.

    "Електрическата мошност, нужна за да се раздроби чрез дробилка, е от порядъка на 200 kW, а обектът е захранен от 4 до 6 kW по документи", коментира техническия директор.

    Кръстев изрази мнение, че целта на инвеститора е да направят едно сметище от 22 декара и половина, където ще се трупат отпадъци от Европа, които ще бъдат разнородни и освен пластмаси, може да има и масла, метали и дори биологични отпадъци.

    "Ако имаха сериозни инвестиционни намерения, щяха да представят проект, къде им е проекта, какво е одобрило РИОСВ, на база на какво е издаденото становище" пита Николай Кръстев. Поради това той и жителите на селото застават зад категоричната позиция, че такава площадка там не трябва да има, а бившият директор на РИОСВ - Хасково, Димитър Илев, е извършил абсолютно престъпление, като се е подписал, че за преработката на 75 тона отпадъци дневно не е нужна екологична оценка.

    Решението на РИОСВ-Хасково е добавено, като снимки в материала или може да го изтеглите от ТУК

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Мн
      Мнение
      0 -3
      19:24, 3 окт 2020
      Защо не и срещу Неохима, или там си плащат
    • 2
      Ка
      Как така
      6 0
      19:45, 3 окт 2020
      Как така общината чак сега е против това токсично сметище. Това което показва картата, площадката се намира в мера като начин на трайно ползване, която е общинска собственост. Това показва,че общината е предоставила за ползване на инвеститора и чак сега се е сетила, че е направила грешка. Да не са правят на ударени общината и РИОСВ, защото тези две ведомства започват одобренията на инвестиционните проекти с въпроса, този наш човек ли е или не. Това е най-важното за тях и са дали зелен ход на площадката, но сега нещата се променят ежедневно и ги хвана шубето. Така, че хора бдете и не давайте отровите да навлязат в земите и водата.
    • 3
      Гр
      Гражданин
      4 0
      23:54, 3 окт 2020
      Цялата Димитровградска общественост трябва остро да реагира , срещу този произвол.
      Копеле-о Илиев през тези години , извърши толкова много нарушения , че е за затвор.
    Последни новини