19 °C

Н. Кръстев: искат да превърнат землището на Бряст в токсично сметище, а не рециклираща площадка

Изображение 1 от 6

  На провелата се вчера среща в село Бряст, относно изграждането на площадка за рециклиране на пластмаса, с нас мнението си сподели Николай Кръстев, технически директор в голям машиностроителен завод, произвеждащ и машини влизащи в процеса на преработката на отпадаци.

  Бряст е готов за протест: институции и инвеститор отсвириха срещата в селото относно изграждането на площадка за рециклиране на пластмаса
   
  Според Кръстев, инвеститорът няма намерения да извършва дейностите, които е заявил и това го доказват параметрите в инвестиционното му намерение, за което РИОСВ е преценил, че няма нужда от ОВОС. Инвеститорът е заявил, че за нуждите на площадката за рециклиране на пластмаса, която е с параметри за обработка на 75 тона отпадъци на денонощие, са нужни 4-6kW електрическа мощност, а според изчисленията на Кръстев, за тази дейност са нужни около 400kW. Технологията на рециклиращата площадка, описана в решението на РИОСВ - Хасково е, че отпадъците ще преминават през лента, където ще се сортират на ръка, след което ще преминават за надробяване през дробилка, за да могат да бъда раздробени до чипс, след което ще преминават през вани с вода, центруфугиране, пресоване и така докато се произведе материал за съхранение, като цялата тази технология се нуждае от в пъти по-голямо количетво електоренергия и вода от заявената от инвеститора пред РИОСВ.

  "Електрическата мошност, нужна за да се раздроби чрез дробилка, е от порядъка на 200 kW, а обектът е захранен от 4 до 6 kW по документи", коментира техническия директор.

  Кръстев изрази мнение, че целта на инвеститора е да направят едно сметище от 22 декара и половина, където ще се трупат отпадъци от Европа, които ще бъдат разнородни и освен пластмаси, може да има и масла, метали и дори биологични отпадъци.

  "Ако имаха сериозни инвестиционни намерения, щяха да представят проект, къде им е проекта, какво е одобрило РИОСВ, на база на какво е издаденото становище" пита Николай Кръстев. Поради това той и жителите на селото застават зад категоричната позиция, че такава площадка там не трябва да има, а бившият директор на РИОСВ - Хасково, Димитър Илев, е извършил абсолютно престъпление, като се е подписал, че за преработката на 75 тона отпадъци дневно не е нужна екологична оценка.

  Решението на РИОСВ-Хасково е добавено, като снимки в материала или може да го изтеглите от ТУК

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Мн
   Мнение
   0 -3
   19:24, 3 окт 2020
   Защо не и срещу Неохима, или там си плащат
  • 2
   Ка
   Как така
   6 0
   19:45, 3 окт 2020
   Как така общината чак сега е против това токсично сметище. Това което показва картата, площадката се намира в мера като начин на трайно ползване, която е общинска собственост. Това показва,че общината е предоставила за ползване на инвеститора и чак сега се е сетила, че е направила грешка. Да не са правят на ударени общината и РИОСВ, защото тези две ведомства започват одобренията на инвестиционните проекти с въпроса, този наш човек ли е или не. Това е най-важното за тях и са дали зелен ход на площадката, но сега нещата се променят ежедневно и ги хвана шубето. Така, че хора бдете и не давайте отровите да навлязат в земите и водата.
  • 3
   Гр
   Гражданин
   4 0
   23:54, 3 окт 2020
   Цялата Димитровградска общественост трябва остро да реагира , срещу този произвол.
   Копеле-о Илиев през тези години , извърши толкова много нарушения , че е за затвор.

  Хороскоп за 24.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
  24 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
  24 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
  24 окт 2020
  Последни новини