10 °C

"Затваряме до края на април", заяви собственикът на едно от най-големите предприятия в Димитровград

Собственикът на най-голямото шивашко предприятие в Димитровград - фабрика Пролет с над 300 служители, може да прекрати своята дейност до края на април месец тази година, заяви Пламен Цонев след запитване на Dimitrovgrad.BGvesti.Net. Причината за евентуалното затваряне на фабриката е отказът на почти всички служители да се ваксинират срещу Коронавирус, предвид усложняващата се епидемиологична обстановка в страната и света.

По инициатива на собственика и РЗИ, днес се е провело допитване във фабриката за желанието на служителите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Целта е била да се организират временни кабинети в предприятието, където служители и дори техните роднини да бъдат имунизирани срещу коварния вирус, като дори предприятието се ангажира да осигури бързи тестове за установяване на  инфекция от грип и Коронавирус преди извършването на ваксинацията заяви Цонев. След допитването до целия персонал се оказва, че желаещите да се ваксинират са много малка част от работещите там. От около 300 души в производството, само около 20 души са пожелали да бъдат ваксинирани, заяви собственикът на фабриката. В същото време, всички работещи в администрацията - около 20 души, са заявили своето желание и готовност за ваксинация. Цонев каза, че е направил всичко възможно, за да може неговите служители да се ваксинират, като е водил и многократни разговори с отговорните институции, за да може да осигури тази възможност на персонала си.

По информация от служители обаче, им е бил поставен ултиматум, че за да останат да работят, ще трябва да се имунизират, но явно това не им е повлияло, тъй като са отхвърлили дадената им възможност. Цонев заяви, че няма да освобождава служители поради отказ от ваксинация, но тези, които не желаят да се ваксинират, ще започнат да покриват разходите за тестовете за Коронавирус, които се правят във фабриката регулярно, за да се осигури безопасна работна среда на персонала, след появата на заразен служител.

Собственикът на фабрика Пролет заяви, че от началото на коронакризата са отделили около 100 000 лева за превенция, като непрестанна дезинфекция и тестове за Коронавирус на персонала, след всеки положителен случай в предприятието. "Аз мисля за всички служители и правя всичко което ми е по силите, за да ги предпазя от зараза в работната им среда", заяви той. "Всички трябва да разберат, че ваксинацията е единствения начин да се предпазим от епидемията и всички официални проучвания го потвърждават. Няма от какво да се притесняват хората да се ваксинират, всеки трябва да се консултира със своя лекар и той да му препоръча, как да постъпи спрямо здравословното му състояние, а няма лекар който ще каже, че не трябва да се ваксинирате, освен ако нямате здравословни противопоказания за това. Аз лично ще се ваксинирам веднага щом имам възможност за това, за да предпазя себе си и своите близки", заяви Пламен Цонев. "Но в същото време не искам тези които отказват ваксинация, да се разболяват и да разпространяват заразата във фабриката, както и разходите за тестове и дезинфекция да са на гърба цялото предприятие, което се отразява на всички служители, ваксинирани и такива които не желаят да се ваксинират", споделя още той.

Опасенията на Цонев са, че може предприятието да последва съдбата на фабрика от почти същия калибър и бранш в България, което всеки момент ще обяви фалит, поради разпространение на заразата между персонала. След избухването на коронавирусната зараза в предприятието, то спира дейност и не може да изпълнява поръчките от чуждестранни фирми за производство на продукция. След което клиентите на предприятието спират да подписват нови договори с него и това го принуждава да спре работа. "Имаше опасност да затворим още есента, защото поръчките ни паднаха наполовина и благодарение на държавната помощ 60/40, успяхме да задържим целия персонал до момента. Аз всеки месец трябва да осигуря над 300 000 лева за заплати на персонала", заяви Цонев.

Давали сме голямата фабрика за добър пример в спазването на противоепидемичните мерки, което е дало и своя ефект при появата на носители на COVID-19 в предприятието, като заразата не се е разпространявала между служителите.

В социалните мрежи все по често се среща информация за големи работодатели, които опитват да принудят своите служители да се ваксинират срещу Коронавирус, като биват заплашвани с освобождаване от работа, ако не го направят. Мнението на адвокати по казуса е че работодателя не може да налага такова изискване към работника, ако той не е съгласен и се аргументират:

Работниците и служителите полагат труд по трудово правоотношение, което се регулира от сключен между тях и работодателя им трудов договор. Ако внезапно работодателят добави нови изисквания за изпълнението на длъжност или определена работа като задължително ваксиниране, то това би означавало, че той иска да промени трудовия договор. По своя характер договорът е двустранно волеизявление на страните по него и не може да бъде променян едностранно.

Единствено и само със съгласието на работника или служителя може да се добавят клаузи и изисквания към длъжността и работата, която той вече изпълнява.

Работникът или служителят не може да бъде принуден да се ваксинира, не може да бъде уволнен на основание, че не е поискал да се ваксинира и не може да бъде възпрепятстван по какъвто и да е начин да изпълнява своята работа поради отказа му от ваксина. Правните норми и принципи за работниците и служителите се прилагат и за работещите като държавни служители на административно правоотношение.

В същото време доцент Кунчев заяви, че държавата е гарантирала, че ваксинацията ще бъде безплатна и доброволна. Но ако обаче работодател реши да бъде задължителна за неговите служители, това си е решение на работодателя, заявява Кунчев в началото на декември 2020 година.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (46)

 • 1
  Ти
  Ти си мек х. Й
  115 -30
  20:03, 22 фев 2021
  Ти си сложи една кожена ваксина, щом толкова искаш. Задължаваш и заплашваш хората. Те не са твой роби. Дано фалираш и паднеш от високо. Маймун
  • Ти
   тити
   68 -68
   20:15, 22 фев 2021
   Абе умник, когато фалира кой ще пострада повече, собственика или стотиците останали без работа хора?
  • То
   Тото
   57 -17
   22:33, 22 фев 2021
   Абе умната, замисли се ти ти кой ще загуби повече робовладелеца Пламен Цонев или робите???
  • Ti
   titi
   30 -48
   09:20, 23 фев 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ха
   Хаха
   55 -11
   10:16, 23 фев 2021
   Пълни глупости, работа има за целия китайски народ, само в язаки има квота за още 1000 човека, та троловете на господина собственик да ми ядат ****
  • Да
   да
   56 -3
   13:28, 23 фев 2021
   Тити много си проста да не спала със шефа.Работника е работник не е роб трябва да се уважава.Вече лафа като не ти харесва има други не върви.Един шеф или уважава работника или остава без работници.
  • Ка
   КАКЪВ МУ Е ПРОБЛЕМА НА ТЪПАКА
   25 -10
   15:15, 23 фев 2021
   Ваксинирания ще е здрав. А неваксинирания си носи отговорност. Комунизма свърши. Тия със задължителните работи трябва да се осакатяват. Само осакатяване на хърлето му е мамата
 • 2
  Ев
  Евала Пламене!
  111 -13
  20:26, 22 фев 2021
  Евала Цонев! Не стига че хората се страхуват за живота си в цялата тая ситуация, ами и ти ги накара да се страхуват за работата си в тия трудни времена... А колко по-добър щеше да е светът, ако работодателят не мисли за служителите само като за работна ръка, ами и като за хора...
 • 3
  Ев
  Евала!
  22 -79
  21:48, 22 фев 2021
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ма
   Маша`ала!
   93 -9
   22:28, 22 фев 2021
   А в кой закон е записано изискването за отрицателен тест, за да влезеш на работа???
 • 4
  Оф
  офицер
  112 -11
  23:46, 22 фев 2021
  "Той осигурявал заплати ". Господинчо хората си ги изкарват тези заплати , както и твоята ,така и на всички примадони . Те не са твоя собственост , да им казваш или ваксина или да подават молба за напускане. Просто поредният дерибей!
 • 5
  Ha
  haha76
  53 -1
  01:25, 23 фев 2021
  точно и ясно се изказаха или ваксина или молбата тези хора от ръководството се изказаха така после мълчаха пред цонев че несъ казвали такова нещо на хораата
 • 6
  До
  додо
  29 -5
  02:34, 23 фев 2021
  Да знаете,че няма световна конспирация.Просто ако искаш да съществуваш - ваксина.
  Спокойно по СиЕнЕн Били каза,че минаваме на буболечки.В Лион вече забраниха на децата да ядат месо в училище.Айде да ни е на здраве.
 • 7
  Пл
  Пламен мекиЯ
  41 -5
  08:20, 23 фев 2021
  Толкова е вулгарен и простоват този индивид. Вчера разказва на хората как не може да го вдига. Кмете без това същество града ще е една идея по-чист.
  • Ем
   Емо
   19 -6
   09:21, 23 фев 2021
   Къде пък кмета намеси :)
  • Вл
   Владо
   5 -4
   13:55, 23 фев 2021
   Ти пък много лични неща си знаел, бре
 • 8
  Аб
  абв
  55 -3
  11:04, 23 фев 2021
  Има дефицит на качествени шивачки в региона, като ги освободи , кой ще му шие. Или смята да изнася фабриката в друг регион. Желая му успех.
 • 9
  АБ
  А бре Цонев
  27 -3
  11:14, 23 фев 2021
  В Европа са на мода меките китки. Ела да ти ударя една кожена инжекция да та ваксинирам!
 • 10
  На
  наблюдател
  45 -11
  11:41, 23 фев 2021
  100% ГЕРБЕРАСТКА ПОДЛОГА!!! Това е линията на партията майка- на всяка цена да се постигне 70% ваксинация на населението.
 • 11
  Ад
  адвокат
  56 -6
  12:21, 23 фев 2021
  Нека посмее да ви уволни заради отказ да се ваксинирате пък после ми се обадете да го съдим. Ще му скъсаме гербераския *** от обезщетения и плащане на разноски по делата. Все още има закони , които трябва да се спазват и Кодекса на труда не е "детска книжка без картинки".
  • Са
   Само да поиска
   10 -24
   15:38, 23 фев 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Не
   нека посмее
   33 -2
   19:28, 23 фев 2021
   Нека посмее да ги уволни, после шивачките ще си гушнат по шест заплатки без да бачкат и ще щракат с пръсти. А страхливците като тебе нека да си мислят , че Кодекса на труда е лъжа и измама. Крайно време е вече трудещите се хора да добият някаква правна грамотност в рамките на най-елементарните изисквания на КТ.
 • 12
  Да
  да
  54 -4
  13:25, 23 фев 2021
  Ами нека затвори да фалира.Такива надути тъпанари не трябва въобще да имат бизнес.Мисли си че като осигурява на работниците някой мизерен лев те са роби и ще правят всичко каквото им се каже.Е ама не става работника винаги ще си намери работа по трудно е идиот работодател да си намери работници.Ей баста от такива самозабравили се глупендъри.
 • 13
  Бо
  боб
  32 0
  14:26, 23 фев 2021
  ще има съд и жалби то е ясно
 • 14
  А
  а
  39 -4
  16:35, 23 фев 2021
  Приятно съм изненадан, че обикновените хора проявяват много повече здрав разум от редица безмозъчни индивиди. личния ми лекар съветва да не се ваксинираме, макар, че губи по 20 лв далавера на пациент. Не може някакъв пишман бизнесмен да решава дали работниците му да живеят или да умрат.Нека той се ваксинирва сутрин обед и вечер - преди и след хранене, но да остави по-умните от него да си решават сами за себе си
 • 15
  Ар
  АРК
  26 -1
  17:12, 23 фев 2021
  Във връзка със зачестили запитвания и сигнали към нашата организация, че срещу определени работници и служители, в различни учреждения и фирми, се оказва натиск да се ваксинират срещу Ковид-19 и във връзка с възможни бъдещи заплахи към работещите, че ако не се ваксинират ще бъдат прекратени трудовите им правоотношения, изразяваме следното наше становище.
  Работодателите Не могат да Ви задължат да се ваксинирате. Такава Заповед, която трябва да бъде в писмен вид би била в противоречие с чл. 29 ал. 2 от Конституцията на Република България „Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.“ Като върховен нормативен акт, Конституцията има предимство пред всички други закони или подзаконови актове в Републиката. В този смисъл, те не могат да ѝ противоречат и подлежат на отмяна като противоконституционни. Контролът за противоконституционност на законите се извършва от Конституционния съд на Република България, който е отговорен и за тълкуването на нормите на конституцията. От тук следва извода, че ако се приеме в който и да е закон или нормативен акт – „задължително ваксиниране срещу коронавирус“ то тази норма би противоречала на чл. 29 ал. 2 от Конституцията на Република България и следва да се отмени като противоконституционна. Работниците и служителите полагат труд по трудово правоотношение, което се регулира от сключен между тях и работодателя им трудов договор. Ако внезапно работодателят добави нови изисквания за изпълнението на длъжност или определена работа като задължително ваксиниране, то това би означавало, че той иска да промени трудовия договор. По своя характер договорът е двустранно волеизявление на страните по него и не може да бъде променян едностранно.Единствено и само със съгласието на работника или служителя може да се добавят клаузи и изисквания към длъжността и работата, която той вече изпълнява.Работникът или служителят не може да бъде принуден да се ваксинира, не може да бъде уволнен на основание, че не е поискал да се ваксинира и не може да бъде възпрепятстван по какъвто и да е начин да изпълнява своята работа поради отказа му от ваксина. Правните норми и принципи за работниците и служителите се прилагат и за работещите като държавни служители на административно правоотношение.Работодателите следва да се съобразят с ВСЕОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА приета от Общото Събрание на ООН в сила и за България като съгл.чл.8 “… Всеки човек има право на ефективно възстановяване на правата си от компетентните национални юрисдикции за действия, нарушаващи негови основни права, признати му от конституцията или закона “ както и с чл. 3 от Хартата за правата на човека – “Право на неприкосновеност на личността”
  1. Всеки има право на физическа и психическа неприкосновеност.
  2. В областта на медицината и на биологията трябва да бъдат зачитани по-специално:
  а) свободното и информирано съгласие на заинтересованото лице при определени със закон условия и ред.”В случай,че има нова промяна в законодателството на страната ни ще бъдете информирани!
  Изпълнителен Комитет на Автономна работническа конфедерация
  • Ти
   тити
   11 -14
   18:02, 23 фев 2021
   л. 29 ал. 2 от Конституцията на Република България „Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.“ - Това не са опити и не попада в този член!
  • Ти
   Тити бройката
   18 -2
   18:55, 23 фев 2021
   Много си умна точно опити са и не се опитвай да мислиш нямаш с кво писна ми от разни некъдърни плазмодии
  • До
   До Тити!
   22 -1
   19:59, 23 фев 2021
   Опити са,защото ваксината все още не преминала всички фази на изпитание. Прочети листовката!!!
  • Ти
   Тити
   7 -16
   20:23, 23 фев 2021
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 11
   111 до тити
   9 -1
   00:34, 24 фев 2021
   Дабе плоски сме даже още сплескани кацнахме вчера от далечна галактика и сега ви чипираме.Еи какви маниполират забравихте за глада и за това как ви ограбват и започнахте да говорите само за този вирус а тези които ви маниполират си правят парички и си тупкат топката а вие си говорете за виросчито и си въобразяваите,че сте значими
  • То
   Точен коментар!
   6 0
   16:31, 24 фев 2021
   Поздравления за този текст! Работниците в Бг трябва да се събудят и да научат и пазят правата си! Тези набедени бизнесмени, които получиха наготово активите от социализма, да се свият и да пазят работниците, които им носят печалбите! Като чуя "масово" и ми се изправят косите! То не бяха "масова колективизация", "масова приватизация", "масова ваксинация" и все такива! Следващото сигурно ще бъде "масово унищожение" и трябва да го приемаме с ръкопляскане!
  • Гр
   Гражданин
   5 0
   00:41, 26 фев 2021
   От тази статия много неща стават ясни, но най-важното е : Тези шивачки са в пъти по-умни от администрацията! Браво! А този Цонев очевидно е лакей на властта, продал се за едни 60/40! Цонев да ходи да се ваксинира и да затваря! Пожелавам от сърце на тези умни жени да си намерят истински добър работодател!
 • 16
  Въ
  Въпрос
  27 -1
  17:15, 23 фев 2021
  Във въпросната фирма има ли увеличен брой заболели? На какво основание са принуждавани да се ваксинират и са заплашвани с преустановяване на работа?! Никой работодател няма право насилствено да ваксинира работниците и служителите си? Това е противоконституционно. Работниците следва да подадат колективен съдебен иск!!!
 • 17
  Чу
  Чуденка
  28 -2
  18:03, 23 фев 2021
  Имам усещането,че с европейски ковид-пари се плаща на големите фирми,за да принуждават работниците си да се ваксинират масово,това не е първи случай. Съмнителни са и опашките от уязвими и възрастни хорица,които изневиделица се извиха? 80% от лекарите отказаха да се ваксинират,учителите от цели училища също,ето и цели фирми отказват,а в същото време през уикенда медиите се надпреварваха да снимат опашки от хора,откъде се взеха? Искрено се надявам, че не са заделени ковид-пари и за големите медии. Ще гласувам за партия,която е против този абсурд и ще ни върне свободата!
 • 18
  Ре
  Реалист
  15 -1
  01:16, 24 фев 2021
  Браво Българи, не се ваксинирайте, а напускайте масово кожодерите....
  Никой не може да ви задължи да си сложите отрова във вените..
 • 19
  До
  До Петър Янчев
  7 -2
  08:15, 24 фев 2021
  Алоо.... , Петър Янчев от фейсбук, Хасковски каун , бивш червен комунист и служител в ДС ,
  я си прибери змийския език !
 • 20
  Фе
  фен
  2 0
  11:39, 24 фев 2021
  И преди,а особено сега,работнишите,бяха и са- роби.Даже при Биазиа,бе добре.
 • 21
  Й
  й
  2 0
  11:55, 24 фев 2021
  ...може,вече,да е преял.
 • 22
  Az
  Az
  13 -1
  13:09, 24 фев 2021
  Трябвало да осигури 300 000 лева за заплати - бърза сметка , 300 шивачки + 20 човека администрация
  малко по малко от 1000 лв на човек , след осигуровките идват чисти около 800 лв на човек и после викайте че не било робия , масови стачки , масово напускане да яде кочана тоя робовладелец и това е .
  • Ti
   titi
   2 0
   10:49, 26 фев 2021
   Пише над 300 000 хиляди за заплати, не се споменават данъци и осигуровки!
 • 23
  Х
  Х
  7 -1
  19:09, 24 фев 2021
  Ще пострада,собственика,и още как.Дойде,с ръждясала''Жигула'',а сега ква кола кара.Че и оправен,хотел,си построи.А робите-кучета,ги яли.
  • Ро
   Рони
   1 -4
   10:52, 26 фев 2021
   И жигата ли искаш да продължи да кара? Ако един бизнесмен не успее да си осигури приличен начин на живот, трябва да се преорентира и да стане работник. А питаш ли хората с отговорности по колко часа в денонощието работят или си мислиш, че са от 8 до 17 часа, като наетия персонал?
 • 24
  Фа
  Фалит
  12 -1
  10:28, 25 фев 2021
  Фалирай, дерибей скапан! Хората работа ще си намерят! Само че ще фалираш ти!

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини