18 °C

Война за преференции в листата на коалиция ГЕРБ-СДС в хасковско?

Люта надпревара за преференциален вот вероятно ще се състои сред претендентите за депутатски столове в листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в хасковско. Това се очаква поне заради 2 -мата кандидати от Димитровград в нея.

В листата влязоха издигнатия от ГЕРБ - Димитровград кандидат Гергана Кръстева, която е на 3-то място и Стефан Димитров, заел 6-то място, отредено за СДС в кандидатския списък. При наличието на 8 депутатски мандата за област Хасково, шансовете на Димитров да влезе в парламента са почти нулеви , което означава че единствената му възможност е да измести поне 3-ма от претендентите, които са пред него в листата, а това може да стане само с достатъчно преференциални гласове за неговата кандидатура.

Ако няма предварителни вътрешно партиини договорки и всеки от кандидатите се бори да влезе в парламента, ще настане сериозно съревнование, за това кой ще събере повече преференциални гласове, за да запази позицията си или да мине по-напред в листата.

Борбата за преференции между димитровградските представители за гласовете на жителите на общината ще е ожесточена. Ако Стефан Димитров започне да развива предизборната си кампания с цел събиране на преференциален вот, другите в листата, особено на първите места, няма да имат друг избор освен да се включат в надпреварата за да не бъдат изместени. Петимата на позиции преди Димитров в листата на ГЕРБ - Хасково са Делян Добрев, Георги Станков, Гергана Кръстева, Евгения Ангелова, Сашо Савов.

На предходните парламентарни избори през 2017 година разпределението на 8-те мандата от област Хасково бяха 3-ма депутати от ГЕРБ с 37 830 гласа, 3 депутата за БСП с 36 110 гласа, 1 депутат от ДПС с 14 573 гласа и 1 депутат от тогавашните Обединени патриоти с 10 553 гласа. Ако няма осезаема промяна в гласовете за ГЕРБ на предстоящите избори, за преминаване на 7%-ната бариера за отчитане на преференциален вот, ще са нужни над 2 600 преференции за кандидат, за да бъдат отчетени преференциите за него.

При условие, че ГЕРБ запази сегашните си позиции в хасковско и отново е 1-ва политическа сила и ако успее да състави правителство, има голяма вероятност водачът на листата Делян Добрев отново да влезе в изпълнителната власт и да осигури място за 4-тия в листата да влезе като депутат. Делян Добрев преди дни съобщи в интервю, че очакват да запазят позицията си и да вкарат в парламента 3- ма депутати от хасковски многомандатен район и се надяват да успеят да съберат гласове и за 4-ти депутатски мандат.

ГЕРБ - Димитровград дадоха ясен сигнал на дадената пресконференция, че ще работят за преференциите на симпатизантите на партията лично за техния кандидат Гергана Кръстева, което се очаква да направи и опонента в листата от Димитровград Стефан Димитров. По повод предстоящата надпревара за преференции, общинският координатор на ГЕРБ в Димитровград и кмет на общината Иво Димов заяви: Ние всички гледаме в една посока, но всеки тича в свой собствен коридор.

Дали част от поддръжниците на ГЕРБ в Димитровград или в хасковска област ще припознаят Стефан Димитров като техен кандидат или прокуриста на Неохим АД ще разчита само на свои привърженици, ще се разбере от преференциите. Ако Димитров не развие своята кампания към преференциален вот, ще носи гласове единствено за ПП ГЕРБ, чието управление до скоро критикуваше, по думите на кмета на Димитровград Иво Димов. На предходните парламентарни избори през 2017 година Стефан Димитров бе водач на листата на "Реформаторски блок - Глас народен", като тогава листата събра 5 495 гласа в хасковско. Като кандидат за кмет на Димитровград през 2015 година Димитров е събирал над 7 000 гласа в съревнование с Иво Димов, който е взел около 15 000 гласа. Дали Димитров явно ще се бори за депутатски стол или има някакви други договорки, чрез които да носи единствено гласове за листата на Коалиция ГЕРБ-СДС, не знаем.

До момента Стефан Димитров не е дал официална пресконференция, на която да заяви своите намерения пред общественността в каква насока ще развива своята кампания. Официално предизборната кампания стартира от утре, 5-ти март, а изборите са на 4-ти април.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ал
  Ало редакторите!
  4 -2
  09:08, 5 мар 2021
  Не знаете ли какво е кокъл или гробаджии. Вие поне трябва да сте учили български език. На вас обидно ли ви става, може защото ги защитавате и от много други неща не разбирате. Вижте, знаете ли какво е фитка, пуйка. Сигурно сега ще пишете не може да се публикува.
 • 2
  Бо
  Борба
  7 -2
  09:10, 5 мар 2021
  Люта борба за кокъл! Ще се самоизядат. Така става когато калинките налазят.
 • 3
  Хй
  хйлту
  5 -3
  18:03, 5 мар 2021
  Започва голямото ШОУ.
 • 4
  От
  Отговор
  4 -1
  22:46, 6 мар 2021
  Хвани единия , удари другият !
 • 5
  Фе
  фен
  0 0
  17:59, 11 мар 2021
  Ми като не разбират от критика,Димитроф,ще ги громи,отвътре.

Още новини

Хороскоп за 22.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
22 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
22 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
22 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
22 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
22 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
22 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
22 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
22 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
22 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
22 апр 2021
Последни новини