Увеличават инспекторите по труда за проверка на еднодневните договори

Инспекцията по труда засилва допълнително контрола в Хасковска област в сектор “Селско стопанство“.

За целта ще бъдат увеличени проверяващите екипите в сектора с инспектори по труда, осъществяващи контрол в други икономически дейности.

Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна сила.

Секторът е един от най-рисковите по отношение използването на недеклариран труд и по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Поради това ежегодно в него се извършват около 10% от всички проверки Инспекцията по труда.

През 2020 г. в селското стопанство са извършени 3567 проверки. Констатираните нарушения са 10 464, от които 6422  са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 4028 са по изпълнение на трудовите правоотношения.

Случаите на работа без трудов договор, засечени в сектора през 2020 г., са 207 от 2641 общо.

От Инспекцията напомнят, че от 2021 г. тютюнопроизводителите също имат право да наемат работници с т.нар. еднодневни трудови договори. Наетите на тях не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд „Пенсии“ и във фонд „Трудова злополука и професионална болест“.

От началото на годината 225 земеделски стопани са заявили общо 35 647 образци на еднодневни трудови договори, от които за 4 часа – 4270„ Основно договорите са за отглеждане на лозя – винени, ябълки, ягоди и лавандула.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    12
    1234
    17 -1
    12:22, 16 апр 2021
    Вместо да ходят по нивите по добре е да ходят по дворците и да проверяват чекмеджетата.
  • 2
    Да везмат да проверяват фирмите за водене на работници във фиктивни неплатени отпуски
  • 3
    Ба
    баш бизнесменка каза:
    6 0
    17:55, 16 апр 2021
    Да се ЗАБРАНИ разни бизнесменки хем да имат по две-три фирми и да правят луди печалби от всички нас като граждани без да влагат никакви вложения, а просто да прибират едни пари, хем да работят на държавна работа! Щом имат фирми и развиват бизнес - да ходят да си гледат бизнеса! Във всеки случай това е икономически сблъсък - ако им върви бизнеса - защо се натискат на държавна работа! И като гледат да оправят частното и големите печалби на една държавна заплата ли ще разчитата! ТОВА Е ГАНЮВЩИНА И ПЕЧАЛБАРСТВО! Тия пари с тях в гроба ли ще си ги носят. То ако човек има физическите сили да работи на 2-3 работи - всеки от нас, кайто иска пари и кариера ще го прави! Значи такива лешове и кучки или нищо не работят и само командват или са мошеници и правят далавери!
  • 4
    Пр
    Проверяващ
    8 0
    19:41, 16 апр 2021
    А шефа К.К. ще ходи ли по поляните с любовницата си П.Николова. И на двамата ще им е удобно.
  • 5
    То едни частници - Маскари. За себе си им се свиди да се осигуряват - после реват, че нямало болнични! Ами като не плащате в общия кюп, а дърпате от него - кво искате? Нал сте си шефове - когато искате се разхождате, когато искате излизате, когато искате по време на пандемия правите софри и почерпки, когато си искате работите или боледувате - и на всичко това все гледате в чуждата паница! Според вас колко били добре работещите и колко ви било тежко на вас - началството. Ами станете си от столовете бе - ходете да работите и да ви нареждат! Нали това ви се вижда рай. Ходете при някоя друга да ви е началничка - да ви командва, да ви врещи като луда, да се пули непрекъснато, да се заяжда и да ви забранява да говорите, да дишате, да мислите и да чувствате! То очите ви нямат наяждане - все в чуждото ви е в погледа и все със завист! От злоба никой не е прокопсал, а от болна амбиция - хич!
Последни новини