Готвят ли протест димитровградчани заради замърсяването на въздуха със сажди и SO2?

От месеци димитровградчани се изказват яростно в социалните мрежи относно замърсяването на въздуха в града със сажди и серен диоксид (SO2). Десетки са постовете и снимките на дрехи, коли и тераси, посипани със сажди, много от жителите на бригадирския град се оплакват от задушлива миризма и респираторни проблеми, като кашлица, болки в гърлото и други. Тези постове започнаха малко след възобновяването на работата на местния ТЕЦ „Марица 3“, който до май месец беше в студен резерв и пещите му не работеха. Десетки са и сигналите до РИОСВ - Хасково, които от своя страна отговаряха, че извършват проверки на въглищната централа, правили са предписания и са изисквали отстраняване на проблеми в работните мощности, но проблемът продължава.

В Димитровград има стационарна автоматична станция за измерването на качеството на въздуха, позиционирана в централната част на града, като данните от нея засичат първото превишаване на стойностите на серен диоксид в края на май месец, което съвпада и със стартирането на въглищната централа в покрайнините на града, след дълъг престой в студения резерв. От май месец до днешната дата има поне 20 пъти завишаване на средночасовите стойности на серен диоксид във въздуха, като допустимите превишавания в рамките на 1 календарна година са 24 пъти, като последното 3-часово завишение бе на вчерашния ден, 28 септември. Поради високи нива на серен диоксид на 29 юли се стигна и до преминаване на алармения праг за серен диоксид (SO2) в три последователни часа от над 500 микрограма на кубичен метър въздух, като се стигна до 1209,86 микрограма на кубичен метър, при допустими 350 µg/m3 за 1 час.

Във възмущенията си димитровградчани изразяват неспособността на отговорните институции да предотвратят замърсяването на града със сажди и SO2 и все по-често изразяват позиция, че единственият начин е да се организира протест, който да защити здравето им. Трябва да се има в предвид, че замърсяването на въздуха не е само на територията на града, саждите и вредните емисии достигат и до околните села, но там няма станции за следене на качеството на атмосферния въздух. В радиус до 5 км. в права линия от комините на ТЕЦ-а, който се спряга за основния замърсител, се намират 5 села - Брод на около 4 км., Черногорово на около 3 км., Воден на около 5км., Радиево на около 4,5 км. и Крепост на около 5 км. Измервателната станция за качеството на въздуха в Димитровград е на около 2 км. от комините на централата. В коя посока отива замърсяването, определят само теченията на вятъра.

Кметът на Димитровград два пъти е реагирал с писма до институциите, като в последното си писмо от 21 септември поиска преразглеждане на Комплексното разрешително на централата до внасяне на необходимите промени, включително спиране работата на централата до отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване на околната среда и рискове за човешкото здраве. Днес е планирана среща между представители на РИОСВ – Хасково, Община Димитровград, Областна администрация, оператор ТЕЦ „Марица 3“ АД – гр. Димитровград и на представители на ИАОС – София, с цел преразглеждане условията по издаденото Комплексно разрешително за работата на ТЕЦ „Марица 3“ АД и внасяне на необходимите промени, от която очакваме резултати.

Преди 9 дни от редакцията на Dimitrovgrad.BGvesti.NET изпратихме писмо до РИОСВ - Хасково с въпроси относно редовното замърсяване на въздуха в Димитровград, на което още не сме получили отговори. От регионалната инспекция ни отговориха, че отговорите са подготвени от края на миналата седмица, но чакали одобрението на ИАОС – София, преди да ги получим.

В Димитровград напрежението нараства и не се знае още колко ще изчакат жителите на бригадирския град, преди да предприемат протестни действия в защита на качеството на въздуха, който дишат. Застудяването на времето ще влоши още повече положението, като към вредните емисии, изпускани от местния ТЕЦ, се добавят и пушещите комини на домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво. Прикрепяме и малка част от последните коментари във фейсбук по темета:

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ал
    Алагер ком алагер
    6 0
    21:31, 29 сеп 2021
    Със самото заглавие на статията ПРОВОКИРАЙКИ НИ , ни проверяват чрез коментарите ние гражданите на Димитровград каква готовност имаме за стачкуване.
    Изглежда никаква ? , затова ще продължат да ни тровят .
    Подставени сме пред дилемата сами да се защитаваме , когато отсъстват отговорните институции.
    Не става само с писане !
    Дишайте дълбоко братя и сестри и продължавайте да дрънкате , жалко за децата !!!
  • 2
    Ку
    Кух
    1 -2
    22:46, 30 сеп 2021
    Защо отсустват институциите?
    Долу служебното правителство и Румен Радев. Крадци и олигарси.
  • 3
    То
    Тонка
    0 0
    14:06, 1 окт 2021
    Юриста на ТЕЦа Юлиан Семерджиев е общински съветник и постоянен участник в разни комисии.Да го питат него на сесия какво става и защо обгазяват града.А така,той си лапка заплатка и от общината и от ТЕЦа и все за наша сметка.
Последни новини