Сталево спечели! Спряха концесионерите

Местността "Хасара" остава непокътната

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев спира процедурата за предоставяне на концесия за добив на строителни материали - латити от находище „Мерите” в местността „Хасара” в землището на село Сталево. За това са се договорили снощи кметът на Дмитровград Иво Димов и Делян Добрев, информираха от пресслужбата на Общината.

В края на миналата седмица община Димитровград в свое писмо до ведомството на Добрев остро реагира срещу възможните последици от тази дейност.

„Имайки предвид, че крепостта Милеонна е паметник с национално значение реализирането на инвестициионите намерения на „АС СТОУНС” ООД - Пловдив ще доведе до разрушаването не само на нашето, но и на европейското културно наследство. Освен това, той ще влезе в противоречие със Закона за културното наследство, както и с европейските норми за опазване на паметниците на културата", мотивира се градоначалникът.

Преди седмица стана ясно, че 430 души от село Сталево са положили подписите си срещу изграждането на кариера за добив на латити и издаденото от директора на РИОСВ-Хасково решение за стартиране на тази дейност.

На последната си сесия Общински съвет-Димитровград излезе с решение за разширяване контурите на историческата местност "хасара", което да попречи на извършването на всякаква строителна дейност там.

До няколко дни в деловодството на Общината се очаква да пристигне и официалното писмо от Министерство на икономиката за прекратяване на процедурата по предоставяне на концесията, казаха още от администрацията в Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини