Зелените: Умна икономика и работни места ще ни изведат от кризата

Димитровградчанинът Владислав Панев е водач на листата на Зелените в Хасковско
Владислав Панев е водач на листата на партия „Зелените” за Хасковска област, която е представена в бюлетината за предстоящите парламентарни избори под номер 26.
Той е роден в Димитровград, от 2006 година управлява собствена финансова фирма в София за инвестиции в акции на международните фондови борси.
„Зелените” са сред инциаторите на редица протестни акции за опазване на природата през последните години, достигнали кулминацията си миналото лято с блокирането на София, заради скандалните промени в закона за горите, и с акцията срещу застрояването на Морската градина във Варна.

 

 -Г-н Панев, как протича кампанията на Зелените в Хасковска област? 

- Наблягаме изключително на директния контакт с хората от региона. Това е изключително лесно, тъй като и деветте кандидати на Зелените са родени и израстнали тук. За нас е важно да представим визията ни за развитие на България през следващите десетилетия, защото икономиката може да излезе от кризата само с дългосрочна визия за растеж. Това, на което ставаме свидетели през последните години – пожарно решаване на единични проблеми „на парче” няма как да е печеливша за българските граждани стратегия. За мен начина, по който протича кампанията – с подслушвания и компромати, вместо с реални дебати за истинските проблеми, които стоят България, е много грозен. Зелените в никакъв случай няма да се включим в тази истерия, а ще продължим да предлагаме нашите идеи за развитие на страната.

 -Какви са вашите икономически проблеми и как могат да се решат?

- За нас обезлюдяването на цели региони от България е много опасен процес, и той трябва да бъде преодолян. Това не може да стане с декрети, а с реални икономически действия. Затова мерките, които предлагаме са насочени към инвестиции на точно такива места. Енергийната ефективност, която е сред основните точки в нашата програма, ще даде работа на много хора от строителния сектор, който пострада изключително тежко от 2008 година насам. Наред с това, тя ще намали значително сметките ни за ток и ще се преодолее проблема с растящия търговски дефицит на България. Хасковска област може да спечели много и от значителното увеличаване на субсидиите за някои сектори от земеделието – производство на плодове и зеленчуци, пасищно животновъдство и биоземеделие. За миналата година например субсидиите за плодове и зеленчуци са били на стойност 15 млн лева. За сметка на това разходите за подслушване са 100 млн лева. Сами разбирате, че при това положение няма как нащата продукция да е конкурентноспособна на вносните домати и други продукти.

Дългосрочен приоритет на Зелените обаче е образованието. При сегашното му ниво и при демографската катастрофа, в която се намираме, сме изправени пред опасността българските граждани да се окажат обслужващ персонал на по-образованите нации. А всички си спомняме, че само преди 20 години ние бяхме водещи по този показател. Време е да се отделят пари и енергия за ежегодни курсове за повишаване на квалификацията на учителите, за стимулиране на изграждането на специалисти в средните училища и университетите, от които държавата и бизнеса имат нужда – инженери, лекари, учители, агрономи. Много важно е и образователната система да обхване абсолютно всички деца, което ще повлияе положително и на средната работна заплата, и за понижаване на престъпността. Единственият начин за постигане на достойно заплащане за труда ни са инвестициите в „умна” икономика.

 -Проблемите в социалната сфера са много тежки напоследък. Какво ще направят Зелените за решаването им?

- Социалната сфера не може да съществува отделно от икономиката. Ако имаме силна икономика, тези проблеми ще са много по-малки и лесни за решаване. Важно е да предложим реални работни места за безработните българи. Освен в строителството и земеделието, Зелените ще работим за подобряване на средата за правене на бизнес. Голяма част от кандидатите ни, включително и аз, сме предприемачи и сме наясно колко държавата може да пречи, но може и да помага за развитието на малкия и средния бизнес. Зелените ще накараме регулаторите, като Държавната комисия за водно и енергийно регулиране, Комисията за защита на конкуренцията, банков надзор, да работят в интерес на потребителите, а не на регулираните лица, както е в момента. Това ще съдейства за повишаване на конкуренцията и за стимулиране на инвестициите.

Предложението на Зелените за незабавно повишаване на доходите на работещите българи, е въвеждане на необлагаем минимум за данък общ доход в размер на 310 лева. Това означава, че всеки работещ, независимо от заплатата си, ще плаща с 31 лева по-малко пряк данък, отколкото досега. По възможност ще направим всичко възможно и за повишаване на пенсиите, като това ще повлияе положително на търсенето на български стоки и отпуснатите повече пари биха дали свежа глътка въздух както за пенсионерите, така и за бизнеса.

 -Защо да гласуваме с номер 26 за Зелените?

- Статуквото трябва да бъде променено. Може би това ще стане с по-малки стъпки, но важното е да поставим началото. Гласуването за по-малкото зло ни доведе до това положение. Време е да подкрепим малкото зелено добро, така че след време то да стане голямо и да промени България.

 
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини