Връщат кварталните, полицаите с по-високи заплати

"Скандалът в МВР в последните месеци е предизвикан от липсата на достатъчно координация и комуникация между част от ръководния състав", заяви за Дарик радио главният секретар на МВР комисар Павлин Димитров.

Той категорично подкрепя идеята заплатите на българските полицаи да бъдат увеличени, тъй като според него това ще ги мотивира допълнително да вършат своята работа.

Комисар Димитров допълни, че един от най-важните му приоритети в бъдещата му работа ще е противодействието на уличната дребна престъпност, която най-много засяга хората у нас.

Според него МВР се нуждае от определени структурни промени, "но за мен по-важен е функционалният модел на министерството – трябва да е ясна концепцията, целите, които се преследват, тактиката за постигане на тези цели и затова функционалният модел е водещ", каза Павлин Димитров.

Все още той не се е срещнал с предшественика си Валентин Димитров. "Нямахме такава практическа възможност, най-вероятно това ще се случи в първия работен ден. Разбира се, че трябва да се срещнем. Смея да твърдя, че с него сме приятели и сме добри познати от дълги години, работили сме заедно. Всичко, което е полезно, ще го получа от него като информация, като нагласи", каза още комисарят.

Той подкрепи министър Михаил Миков в изказването му, че в България няма мафия.

На въпрос има ли някакъв проблем, който трябва спешно да се отстрани, за да заработи веднага МВР добре и ефективно, комисар Димитров каза, че най-важното е полицейският състав да повярва на ръководството на всички нива, тъй като не е тайна, че в последните няколко месеца има демотивация в определена категория служители.

Комисар Димитров сподели, че в началото на 90-те години европейските колеги са им завиждали за статута на т.нар. квартален отговорник, който съществуваше в българската полиция.

"Искаме да върнем кварталния полицай в кварталите, да го освободим от несвойствени функции, полицията да бъде там, където са проблемите, да има непосредствена комуникация между гражданите и полицията. Да има доверие, доверието се създава от добра комуникация и взаимен контрол, разбира се", допълни още главсекът на МВР.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини