Чакаме американците вече 60 години

Строежът на постоянна военна база на САЩ в Румъния, предназначена за персонал от 1 700 души, напредва, а работата за подобен обект в България за 2 500 военнослужещи ще започне през зимата, съобщава служител от САЩ пред американското военно издание "Старс енд страйпс".

Според Джордж Бостик, заместник-началник по поддръжката в Съвместни оперативни сили - Изток, базата в Румъния се очаква да бъде готова догодина.

Бостик отговаря за изхранването и подслона на 900 войници, които се обучават в Румъния и България през това лято.

Американските войници в Румъния живеят и работят в два комплекса - военновъздушната база "Михай Когълничану" и полигона "Бабадаг". Във военновъздушната база персоналът живее във фургони.

Постоянната база се строи на мястото, където е бил щабът на румънската 34-та механизирана бригада.

Сградите от съветската епоха са разрушени, за да се освободи място за нови, между които столова, административни постройки и поща, също и казарми, в които войниците ще живеят по двама в отделни спални със санитарен възел и кухненски бокс.

Майор Драгос Аксиния, румънски военен говорител, е цитиран от вестника, че хората в страната му желаят в Румъния да дойдат още американски войници. "Чакаме американците вече 60 години", посочва той.

Базата в България до полигона Ново село ще бъде подобна на румънската, но по-голяма, заявява Бостик.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини