Слънчевото затъмнение на 1 август ще започне от Канада




Новосибирски студенти специално за наблюдението на пълното слънчево затъмнение на 1 август тази година са създали портативен оптичен прибор, с помощта на който ще може детайлно да се проследи природното явление, съобщи РИА "Новости". Новосибирск ще е най-големият град в света, който попада в зоната на пълното слънчево затъмнение на 1 август.

По данни на Асошиейтед прес то ще започне от североизточния край на Канада, ще премине над части от Гренландия, Русия, Монголия и Китай. Продължителността на пълната фаза на затъмнението ще е около 2 минути и 20 секунди, предаде РИА "Новости".

По данни на руската агенция най-добри възможности за наблюдение предоставят западните части на Сибир, тъй като районите в Китай и Монголия са много труднодостъпни. Разработеният от студентите прибор включва две стъклени лещи, в които са поставени специални светлинни филтри за получаване на възможно най-ясен и качествен образ.

От прибора ще бъдат изработени около 8000 бройки, като се предвижда около 1000 да бъдат раздадени безплатно на чуждите делегации с учени, пристигащи в Русия да проследят природния феномен. За останалите цената на прибора е 100-200 рубли.

Срещу скромната сума всеки желаещ ще може да види цветно изображение, подобно на картина, нарисувана с маслени бои. Ще могат да се наблюдават всички облаци, короната на Слънцето, всички цветове.

В Новосибирска област е създаден специален организационен комитет, който да се грижи за приемането на чужди и руски туристи, пристигнали тук специално за слънчевото затъмнение. Очакват се най-малко 13-15 хиляди души.

По данни на Асошиейтед прес пълното слънчево затъмнение ще може да се наблюдава на 1 август по интернет, където ще бъде качено от астрофизика на НАСА Фред Еспенак, който от 1970 г. проследява феномена в различни кътчета по света.

В България затъмнението ще бъде частично. То ще започне в 12.26 часа и ще приключи в 13.41 часа. С най-голяма продължителност и фаза ще бъде в Северна България. Последното пълно слънчево затъмнение беше на 29 март миналата година. Най-добре то се виждаше от Турция.

На 11 август 1999 г. също имаше пълно слънчево затъмнение. То привлече много любители на явлението в района на Каварна, откъдето се виждаше максималната му фаза. Слънчево затъмнение e астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо за земния наблюдател, скрито от диска на Луната.

То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия. Слънчевото затъмнение е явление, което се наблюдава при новолуние, най-малко два пъти в годината и най-много пет. Времетраенето на пълната фаза е обикновено между 2 и 3 минути, но може да достигне и до 7.

Въпреки честата проява на този феномен, то остава сравнително рядко явление за дадено място от земната повърхност, като пълно слънчево затъмнение в определена точка на Земята се случва средно веднъж на 370 години. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини