Забраниха банички и чипс в училище

Торти, пасти, локум, халва, сиропирани сладкиши, снакс, чипс, бонбони, мазни баници и газирани безалкохолни вече ще бъдат забранени за продажба в училищните бюфети, столове и автомати за закуски и напитки. Това предвижда нова наредба на здравното министерство за здравословното хранене на учениците от първи до 12-ти клас, представена на форум, организиран от МЗ и Националния център по опазване на общественото здраве , посветен на затлъстяването.

Дълго обсъжданият и очакван от родителите документ най-сетне е готов и ще тръгне до края на годината или най-късно в началото на 2009 г. Преди това ще бъде подложен на обсъждане с производители, деца и родители.
Новата наредба изхвърля от менюто на учениците и мазните банички, освен когато не са направени по здравословна рецепта. Няма да се допускат и осолен айрян, както и подсладени пресни и кисели млека.

В училище ще се продават само чай, топъл шоколад, боза, минерална вода и мляко с мазнини до 2%. В забранителния списък пък влизат зрънчо, пелети, царевични пръчици, сухите супи и бульони, пържени ядки и останало от предишния ден готвено. Ще се набляга на пресните плодове и салатите, нетлъсти меса, сандвичи с пълнозълнест хляб и тестени закуски със зеленчукова или млечна плънка.

Всяко пето българче на възраст от 7 до 19 г. има наднормено тегло, а 5,6 на сто от малчуганите са затлъстели, алармира зам.-директорът на Националния център проф. Стефка Петрова. Медиците са категорични, че навиците за здравословно хранене се изграждат още в най-ранна детска възраст и ролята на семейството и училищата е огромна.
Храненето е въпрос и на образование, подчерта и зам.-кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя приветства новата наредба, тъй като било важно директорите на училища да могат да се опрат на нормативната база за продажба на здравословни артикули в училище и да поставят условията си пред фирмите, които се ангажират с храната на децата. Тя каза, че в близо 80 на сто от училищата в столицата имат столове и общината е завишила близо 10 пъти отпусканите средства за основни школски ремонти.

Контролът по текстовете на новата наредба ще е в ръцете на РИОКОЗ, които при нарушения налагат санкции по Закона за здравето, каза началник отдел "Опазване на общественото здраве" в МЗ д-р Маша Гавраилова. Глобите са от 200 до 5000 лв. и засега не се предвижда корекцията им.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини