Българка откри начин за преминаване в чуждо тяло

"Ако аз бях на твое място", се казва изследването на българката Валерия Петкова от Каролинския инстутит в Швеция. Заедно с колегата й Хенрик Ерсон тя е разработила метод, който създава илюзията за преминаване в чуждо тяло. Тяхното изследване доказва, че мозъкът реално може да бъде управляван така, че човек да започне да възприема себе си в друго тяло – например мъж може да се почувства жена, а жената – мъж.
Този опит помага да се обясни как хората осъзнават границите на собственото си тяло, заяви българката Валерия Петкова. В направения експеримент са участвали 87 доброволци. 70-80% от изследваните са усетили илюзията за размяна на телата много силно.
Пред журналисти в Стокхолм българката и нейният колега са успели да накарат доброволци да повярват, че пластмасова протеза на ръка е техен крайник. Петкова и Ерсон са разработили и шлем, който транслира триизмерна картина, за да заблуди участниците в експеримента и да ги накара да "заемат" тялото на манекен. Илюзията е толкова реална, че намирайки се в друго тяло, човек може при сблъсък със собственото си тяло да се ръкува с него, без изобщо да се съмнява, че това е друг човек, обяснява Петкова.
Изследователите успели да осъществят илюзия и за пълна размяна на телата между двама доброволци. От практическа гледна точка това изобретение може да помогне при лечението на психично болни.
Учени – невролози определиха откритието като сензационно. И други изследователи са правили разработки на тази тема, за първи път, обаче, резултатите са толкова добри, заяви Чарлс Спенс от Оксфордския университет. Неговите единствени опасения са за трайния ефект, който може да има върху организма методът на Петкова. "Не знам какво ще се случи след една продължителна виртуална ваканция", каза професор Спенс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини