21 °C

Новите сондажи за вода в Хасковско няма да решат въпроса

Хасково може да остане без вода, ако не се реши проблемът с пречистването на целия водоносен хоризонт. За това алармира проф. Павел Пенчев, председател на УС на Българската асоциация по подземни води. Изказването си проф. Пенчев направи пред депутатите от временната комисия за проучване на случаите на радиоактивно замърсяване на питейните води. Той бе категоричен, че Хасково има голям проблем.

По думите му изграждането на нови сондажи е палиативна мярка. Проф. Пенчев каза още, че и с пречиствателна станция няма да се реши проблема. По думите му има методи за спиране на това замърсяване. Коментира пред журналисти, че на този етап решението на правителството за нови сондажи за питейна вода е "разумно". "То няма да реши проблема в дългосрочен план, тъй като кладенците ще се правят в райони, в които има ограничени водни ресурси в близост до други помпени станции и ще се наруши работата на старите съоръжения. Така че някакви много големи водни количества няма да могат да се получат", коментира той.

Пенчев е ръководил екипа, направил проучванията за качеството на подземните води през 1991 г. По думите му тогава в района на целия Хасковски басейн са били направени много подробни изследвания. Той бе категоричен, че замърсяването на подземните води е резултат от преустановяването на уранодобива и неадекватните мерки, взети за ликвидирането му.

Председателят на Асоциацията по подземни води не изключи възможността и тези нови сондажи също да се окажат замърсени с уран, ако не бъдат направени достатъчно подробни нови изследвания. "Ако всичко се прави много бързо и без изследвания е възможно да се получи и този ефект - да направят кладенците и в последствие да се получи, че е и те са с нарушени качества на водата, тъй като ако няма подробни изследвания, това няма как да се разбере", заяви проф. Пенчев.

Припомняме МС отпусна близо два милиона лева за нови сондажи на питейна вода. "Нови кладенци няма да решат въпроса", посочи професорът.

За дългосрочното решаване на проблема би трябвало да се премине към пречистване във водоносния хоризонт, тоест да преустановим евентуалното замърсяване, да го ограничим - това е първата стъпка и след това да преминем към изчистване на водоносния хоризонт.

По думите му така наречената технология Clean up е ефективна и се прилага на много места. "Това е начинът, по който се справят в САЩ, Великобритания и Германия със стари уранови замърсявания, така че бихме могли спокойно да го приложим и тук", коментира още той. В България не са популярни. Това са ефективни технологии с много по-малко разходи, без въздействие на земната повърхност и постепенно изчистване на спрените стари кладенци.

По думите му Хасково ще остане без вода в момента, в който натоварят останалите сондажи.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че от вчера има нови резултати за шест населени села в община Димитровград и за самия Димитровград -13 кладенеца. За всички тях са констатирани наднормени контролни нива на алфа активност и липса на уран. "Положителното е, че алфаактивността в Димитровград е в много ниски размери. Там не се налагат никакви ограничения", уточни Кунчев. За селата - Крум, Ябълково, Сталево, Скобелево, Бодрово, Върбица тези нива са по-високи, особено високи са във Върбица. Вече е в действие осигуряването на питейна вода чрез водоноски.

Д-р Кунчев констатира, че Община Димитровград е силно затруднена с осигуряването на водоноски, тъй като от една страна са се увеличили броя на населените места, за които такива са необходими, а от друга заради военно учение, военните са си прибрали водоноските.

В момента се търсели възможности за вземане на водоноски от съседни населени места, но общината е представила график за осигуряването им.

Източник: news.bg

6 Коментара

Хороскоп за 23.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини