Закон срещу магьосничество, незаконни лечители, врачки и астролози в Русия

В руската Госдума е внесен законопроект, с който се криминализира незаконното упражняване на народна медицина и окултно-магическа практика. Предвиденото максимално наказание е 5 год. затвор, ако в резултат на такава дейност е настъпила смърт на човек, съобщи РИА Новости.

За незаконно упражняване на народна медицина от лице, което не е получило определеното от закона разрешително, и за окултно-магическа дейност се предвиждат наказания, ако те са навредили на човешкото здраве или са причинили материални щети в голям размер. Наказанията са глоба до 120 хил рубли или лишаване от свобода до 3 год, и принудителен труд или лишаване от свобода за същия срок.

Към окултно-магическите дейности вносителят на законопроекта причислява дейностите и услугите, извършвани от астролози, гадателки, магове, спиритуалисти, екстрасенси, ясновидци. Това включва и действия с цел диагностика и въдействия на човека, неговото здраве, духовен свят, имущество, и техни поризводни извършвани под скрито наименование - експерт, специалист, консултант, в това число и чрез информационна или друга среда.

С понятието окултно-магическа дейност са свързани голям брой измамнически схеми, обяснява вносителят, от които хората губят имуществото си, ценности или пари, а в редица случаи - здравето си. 

Според статистиката на руската академия на медицинските науки 95% от народните лечители нямат медицинско образование, а над 40% от тях се нуждаят от лечение на психически отклонения.


Още по темата

Хороскоп за 23.11.2017

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини