Атанас Скатов изкачи Еверест

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин. Скатов е покорил върха точно в 5:45 ч. местно време (3:00 ч. българско време) тази сутрин.

Българинът е осъществил изкачването по класическия маршрут от южната, непалска страна на върха и вече е слязъл в Лагер 4.

„Пристигнахме в лагера! Всичко е наред!“. Това е съобщението, което алпинистът е изпратил през сателитния си предавател в 7:35 ч. тази сутрин.

Това е второ изкачване на Скатов на Еверест, след като за първи път той стъпи на връхната му точка през 2014 г. от север.

Само 6 дни след като изкачи връх Лхотце Атанас Скатов се завърна на Еверест.

Това е 6-тото изкачване на осемхилядник от Атанас Скатов. В актива си той е записал два пъти Еверест, Лхотце, Макалу, Манаслу и Анапурна и достигна на 167 м. под връхната точка на Дхаулагири.

Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силният вятър осуети неговите намерения.

Проектът на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава.

Изкачването

След връх Лхотце Атанас Скатов слезе до втори височинен лагер ( 6500м.) и в изчакване на добро време, прекара там 3 нощувки. На 18.05 около 250 човека (алпиниста и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчаква един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19.05 поема към Еверест.

След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ е започнал атаката си към върха около 17.30 ч. непалско време.

След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх на планетата.                                              

Той вече слиза надолу като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Скатов прави изкачването на фона на тежко време, силен вятър, които взеха три жертви. В опит да се изкачат на върха, са загинали американец, австралиец и словак, а индийски алпинист е в неизвестност.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини