Нов антирекорд: само 27 408 новородени за 6 месеца. Преглед на печата

"24 часа"

Нов антирекорд: само 27 408 новородени за 6 месеца

А тези с три деца са едва около 27 хил. семейства. От два мандата насам правителствата поставят като свой приоритет установяването на тридетен модел. За да обърне тенденциите в демографията и у нас да се раждат повече деца, вицепремиерът Валери Симеонов ще предложи третото дете да се издържа от държавата. Родителите ще получават финансова помощ за учебници и дрехи, като няма да плащат и таксите за детска градина. Допълнителните помощи за семействата няма да се дават на четвърто или пето дете.

"Труд"

Скъпо месо, евтини колбаси

Цените на свинското месо у нас растат, а в същото време тези на колбасите, за които то трябва да е основна суровина, падат. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Според тях от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е отчетено поскъпване от 15,5%. На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) повишението е с 5,3%. В същото време цената на малотрайните колбаси намалява с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите - с 3,6%, и при тайния салам - с 5,4% на годишна база. Разминаването в цените не може да се оправдае с внос на месо, защото данните на комисията показват, че в същия период се наблюдава и покачване с 44% на цените на месото и на международния пазар.

"Стандарт"

Бранят с палеж паметника до НДК

Неизвестни засега вандали унищожиха 150-тонен кран "Либхер" за 1 млн. евро в нощта срещу неделя. Машината трябваше да демонтира скандалния монумент "1300 години България" пред НДК. Сигналът за пожара бил получен на тел. 112 в 3,15 ч., уточниха от МВР.

При огледа на криминалистите и експерти от пожарната било установено, че е счупено стъклото на кабината на крана. Най-вероятно става дума за хвърлена през него запалителна течност от типа коктейл "Молотов", смятат разследващите. Според свидетели огънят лумнал изведнъж, а не постепенно, както би трябвало да се случи, ако искрата е тръгнала от късо съединение. В машината е имало около 1 тон хидравлично масло, което гори бързо. Изгорял е целият контролен блок на крана, а кулата е обгоряла и черна от дим.

"Монитор"

Къпем се в над 400 язовира убийци

Над 400 опасни водоема има на територията на страната. Сред тях са язовири, микроязовири, напоителни канали и гьолове, показа проверка на "Монитор". Къпането в тези водоеми е забранено. Някои обаче ги предпочитат за разхлаждане в летните горещини пред охраняемите плажове и басейни.

Двадесет и четири са удавянията от началото на годината до 1 юни. От тях три са на деца, съобщиха от Водноспасителната служба при БЧК и уточниха, че всички те са станали в неохраняеми водоизточници. "Сега"

Пропасти в стандарта на живот вече има и в рамките на една област

Небалансираното икономическо развитие се задълбочава не само по региони, но и вътре в самите административни области. До този извод достигат все повече губернатори и техните екипи. Наскоро областната управа на Шумен представи шокиращи диспропорции между местните общини. Така например безработицата в областния град е около 14%, а във Венец, Каолиново и Никола Козлево в различни периоди от годината е четири пъти по-голяма - 53-56%.

"Дума"

Закриват още 20 училища заради липса на деца

Нови 20 училища ще бъдат закрити от есента заради липсата на деца по искане на общините. В тях са останали маломерни и слети паралелки от средно 20-25 ученици, които са насочени към други училища. Няма обаче основни училища, които да се закриват или да стават начални до ІV клас заради намаляването с една година на прогимназията - до VІІ клас, по новия училищен закон. Това отговориха от МОН на въпрос на ДУМА колко основни училища са засегнати от новата структура на образованието. От общо 1257 основни училища 56 ще се преобразуват в обединени - до Х клас.

"Капитал дейли"

Операция "Послушен Марешки"

"Не искам да свърша като Мишо Бирата." Това злокобно признание направи миналата седмица в ефира на bTV и Нова тв председателят на партия "Воля" и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки.

Михаил Михов (Мишо Бирата), бивш собственик на пивоварната "Леденика", беше главен герой в изтекли в публичното пространство СРС-та през 2011 г. От записаните разговори стана ясно, че тогавашният премиер Бойко Борисов слага чадър над него, като настоява пред директора на агенция "Митници" Ваньо Танов да спре проверката в бирената фабрика, която към оня момент работи без лиценз. Според признанията на Борисов след това - "заради поет ангажимент към тогавашния президент Георги Първанов", с когото Михов бил близък. Два месеца и половина след скандала, в който бяха замесени двамата първи мъже в държавата, Михов беше намерен мъртъв в хотел "Правец ризорт", собственост на генералния директор на "Лукойл - България" Валентин Златев, близък приятел и на президента Първанов, и на премиера Борисов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    генеколог
    2 -1
    11:15, 10 юли 2017
    проблема с раждаемостта има две страни-първо много български семейства имат по едно или никакво дете, второ не се вижда края на циганската биологична война, на 10 родени 5 са циганета 4 туркета и едно бг и то това са данни от преди 10 години, сега сигурно 1 бг се ражда на 20, освен тва раждат все по късно ама бабите не може да раждат-така че ко искате дете побързайте
Последни новини