36 °C

Иновативно лечение на депресия с мозъчна стимулация

Лечението на депресия чрез транскраниална стимулация с постоянен ток (tDCS) е част от групата на така наречените мозъчно стимулиращи техники. Един от двата центъра в България за лечение на депресия чрез мозъчна електростимулация е пловдивската клиника „Медикус Алфа“ . Методът се прилага от психиатрите д-р Никола Марков и д-р Любка Илиева.

Методът е съвсем нов и се прилага в рамките на международен проект, чиято цел е да събере повече данни за възможните ефективни терапии при това заболяване. Използва се технология на финландския иновативен производител на медицинска техника Sooma. 

Проведените в последните години проучвания сочат, че този метод на лечение на депресията е най-малко два пъти по-ефективен от лечението с медикаменти при пациенти, които се лекуват за първи път. Ефективността му при пациенти с хронична или рецидивираща депресия също надвишава значително тази на конвенционалната медикаментозна терапия, и повишава успеваемостта при паралелно прилагане с антидепресанти.

Депресията вече е причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност, алармира през март тази година Световната здравна организация. За малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%, но в същото време не се предприемат значими мерки срещу тенденцията или в помощ на страдащите хора.

У нас данни от изследването ЕПИБУЛ (2007) сочат, че около 20% от хората са преживяли някакво често психично разстройство в някакъв етап от живота си до момента на проучването. Този показател се нарича „пожизнена болестност”. Специално депресията се среща в около 5-6% от населението, а тревожните разстройства – около 12%. По данни на Евростат от 2015г обаче, 8% от пълнолетните граждани в страната ни проявяват симптоми на депресия, но само ¼ от нуждаещите се лекуват.

Транскраниалната стимулация с постоянен ток е неинвазивен метод, който не изисква анестезия или друга медицинска подготовка на пациента. Обикновено се прилага в сеанси от по 30 минути на ден, при първоначален курс от 10 сеанса за две седмици, и последващ поддържащ режим по преценка на терапевта. Продължителността на лечението и последващото проследяване се преценяват индивидуално за всеки пациент. Важно е пациентът да е мотивиран да се придържа към плана си за лечение, тъй като ефектите от стимулацията са кумулативни.

Методът е напълно безвреден, като е противопоказан единствено за пациенти с електроимпланти (като пейсмейкъри, например), метални импланти в областта на главата или установено кожно заболяване в зоната на стимулацията. Като редки нежелани ефекти са известни изтръпване в зоната на стимулацията по време на процедурата, леко зачервяване в зоната на електрода или кратко главоболие след терапията.

Предимствата на транскраниалната стимулация с постоянен ток са високата ефективност и бързото подобрение без риск от пристрастяване. Методът дава възможност за пациенти, които не се повлияват от антидепресанти или не могат да понесат страничните им ефекти. 


Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини