27 °C

Уникални кадри! 40-тонен кит лети над водата по гръб (видео)

В един ясен, свеж, студен зимен ден по крайбрежието на Мботи в Пондоланд, Южна Африка, четирима водолази излизат с моторната си лодка. Водите на Индийския океан са необичайно спокойни. Там в момента е зима и обикновено има бурни ветрове и гигантски вълни. Студено е на сушата, в морето и във водата, разказва единият от водолазите - Крейг Кейпхарт.

Четиримата ловят сардини по време на годишната им масова миграция край източния бряг на Африка. Всъщност търсят не сардините, а хищниците, които те привличат. Гладните делфини преследват малките сардини, които се събират в компактни групи и са истинско пиршество за делфините, акулите и птиците. Точно това търси един ултра лек самолет над водолазите и им изпраща информация по радиото. Техните шест или седем часа дневно във водата преминават предимно в чакане да открият скупчване на малки сардини.

Докато чакат, четиримата водолази срещат мигриращи гъбати китове. Някои от тях са майки с малките им, други са мъжки, пътуващи в малки групи. В този ден китовете били навсякъде около лодката.

Видеото показва кърмеща майка, която плува с малкото си и възрастен 40-тонен кит, който пляска с двете си перки по водата, а след това изскача изцяло от водата!

Делфини и дори големи бели акули са били виждани да излитат напълно от водата, но скокът на този гърбат кит е нещо невиждано досега. Той прави изключително шоу пред възхитените водолази, скача и се мята по гръб много пъти, но при един от скоковете направо лети във въздуха.


Хороскоп за 23.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини