Избори в Унгария

 Изборите за парламент в Унгария започнаха, съобщи "Гардиън". На тях участва и настоящият  министър-председател Виктор Орбан..
 
Изборните секции отвориха врати в 06,00 ч. местно време (07,00 българско) и ще работят до 19,00 ч. (20,00 ч. българско време).
 
Унгарци правя збор днес за  199 депутати в еднокамарния парламент .  106 от тях са с директен вот  от избирателните райони, 93-ма са от националните партийни листи.
 
За победител се сочи  Орбан, който беше с много активна  предизборна кампания. В нея той се фокусира върху заплахата, породена от миграцията. Очаква се и партията на  Орбан "Фидес" да спечели мнозинство в парламента.
 
Виктор Орбан, който стана известен в края на 80-те години на миналия век като млад либерал, призоваващ  съветските войски да се оттеглят от Унгария. Пре годините като политик зае място на  десен националист..
 
Орбан е бил начело на унгарското правителство вече- между 1998 г. и 2002 г. и е бил в опозиция в продължение на осем години, докато неговата партия "Фидес" спечели мнозинство от две трети в парламента през 2010 г. и 2014 г.
haskovo.net

Коментари в сайта

Последни новини