14 °C

Повишава се популацията на белоглавите лешояди в Източните Родопи

С 13 повече в сравнение с миналата са излюпените тази пролет белоглави лешояди в Източните Родопи. През тази година малките са общо 64. За нарастващата популация се похвалиха от Българското дружество за защита на птиците.

Първите пилета от редкия вид са се появили през април, а най-малките са от втората половина на май месец.

Числеността им се установява от организираното наблюдението на единствената естествена популация на белоглав лешояд в страната.

И този сезон се запазва положителната тенденцията за ръст в популацията на вида, казват орнитолозите.

По време на мониторинг на популацията през 2018 г. е станало ясно, че

броят на заетите гнезда от двойки е 94, което е с 5 двойки повече в сравнение с миналогодишните данни.

От засечените двойки 82 са се размножили. „За поредна година популацията на вида в Източни Родопи е една от тези с най-висок гнездови успех в Европа“, коментира Добромир Добрев от БДЗП.

При последния оглед на колонията са посетени 15 гнездови находища между маджаровското село Бориславци и Кърджали.

През юли ще бъде обходени всички колонии и ще стане ясен броя на успешно излетелите малки лешоядчета. Малкото напуска гнездото на около 4 месеца, обикновено юли-август.

Двойките белоглави лешояди отглеждат само по едно малко. Мътенето продължава около два месеца, като и двамата родители поемат грижи за бъдещото потомство и се сменят.

 Haskovo.net
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 25.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини