Adidas и архитектура: Сграда лови гръмотевици (видео)

Архитектурно студио, базирано в Лос Анджелис и Флорида, създаде концептуалния проект за съвместна инициатива на Dezeen и Adidas Originals. Проектът P.O.D.System Architecture приканва архитектите в Лос Анджелис да създадат концептуални сгради, базирани на историята на новите маратонки на adidas с P.O.D.System, която комбинира три различни технологии за абсорбиране на удари. 

Архитектите Brooks + Scarpa наричат структурата Vortex Generator. Тя обединява публичен павилион с възобновяема електроцентрала.

Структурата улавя енергията на слънцето, както и на гръмотевичните бури със слъчеви панели и множество гръмоотводи.

"Искахме нашата сграда да препраща към слогана на маратонките на adidas с P.O.D.System: Great alone, better together", обяснява Брукс във филма, който Dezeen заснема в Лос Анджелис.

"Така че ние комбинираме пространства, които традиционно никога не биват събрани заедно - публичен павилион и електроцентрала."

Концептуалната сграда е позиционирана в залива Сарасота, Флорида, където горещото слънце и интензивните гръмотевични бури са често срещано явление.

Павилионът има огромна спираловидна изпълнена с газ структура в центъра, изработена от гъвкав, проводим мрежест материал.

В горната част на тази конструкция има пръстен от слънчеви панели за улавяне на енергия от слънцето, както и множество гръмоотводи. Мрежестата стурктура е сгъната на земята и за издига, когато наближава буря, за да привлече гръмотевиците и да захрани подстанцията в основата с енергията им.

Vortex Generator ще бъде достъпен за публика по пешеходна алея, която се издига от водата и образува спирала около основата на надуваемата конструкция. Централната част действа като гигантски гръмоотвод, което гарантира, че никой от пътеката няма да бъде ударен от гръм при буря.

"Традиционно при гръмотевична буря тичате да се скриете", казва Брукс. "Искахме да обърнем това и да осигурим пространство за хората да изпитат гръмотевична буря, оставайки защитени".

Понастоящем не няма технология за добиване на електричество от мълнии. Архитектите признават, че не знаят точно от какъв материал ще бъде направена мрежестата структура или как електрическият заряд на мълнията ще се превърне в използваема енергия.

Но те се надяват, че дизайнът ще вдъхнови хората да търсят бъдещите възможности на новия източник на възобновяема енергия.

"Енергията на мълнията е много трудно да се впрегне, но се надяваме някой ден да се случи", казва Скарпа. "Нашият проект наистина предизвиква мисълта и се надяваме, че ще накара хората да продължат да мислят за това и може би да намерят начин да се възползват от енергията на мълниите".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини