Консорциум от Кърджали ще строи зала "Дунав"

Консорциум ДЗЗД „Пловдив за спорта 2018”, регистриран в Кърджали, ще строи многофункционален тренировъчен комплекс на бул. „Дунав” 124, където се намира старата зала „Дунав”. Спортният обект се финансира от Община Пловдив с планираната сума 4 520 000 лева с ДДС. В бюджета за тази година са предвидени 1,7 млн. лева, които явно няма да бъдат усвоени. Още 2 820 000 лева от градската хазна отиват за залата от следващия бюджет. За тези пари трябва да бъде изготвен инвестиционен проект, да се изгради нов комплекс, да се събори съществуващата зала и на нейно място да се направят спортни игрища на открито. 

В консорциума участват две фирми - „Меаца” ЕООД от Кърджали, която се занимава със строителство на жилищни, административни промишлени сгради, а също така произвежда PVC дограма, и „Инфинитиенерджи” ООД - Пловдив. За обществената поръчка се състезаваха общо петима кандидати. На второ място е класирана „Пирс - Д” ООД - Пловдив. 

Други трима участници са отстранени. От търга е отпаднала „ИСА 2000” ЕООД -София, която завършва разширението и реконструкцията на пътя Пловдив -Асеновград за около 25 млн. лева и в момента прави основен ремонт на подлеза на ул. „Гладстон” като подизпълнител на фирма „Драгиев и ко”. В офертата си фирмата е предвидила първо да събори старата зала, а след това да строи новия комплекс. Това противоречи на условията - първо трябва да бъде завършен комплексът и едва тогава да се бутне старата зала, мотивира се тръжната комисия. 

„Сечта” помете още софийската фирма „Интерхолд” ЕООД и ДЗЗД „Престиж Парсек” - Пловдив. Според комисията техните идейни разработки за комплекса са непълни. 

„Чакаме да мине срокът за обжалване и ако няма възражения, с консорциума ще се подпише договор”, каза вчера зам.-кметът по спорт Георги Титюков. Парите за зала „Дунав” бяха заложени в бюджета по изричното настояване на съветниците от неговата партия „Кауза Пловдив”. Според зам.-кмета идейният проект, предложен от консорциума, е добър. Представлява комплекс с две тела с две зали с височина 5 и 12,5 метра, с топла връзка помежду им, с обслужващи помещения, съблекални, зали за треньори. 

Дори и да няма обжалване, тази година няма как да се свършат строително-монтажни работи за 1,7 млн. лева, планирани в бюджета. Поръчката е инженеринг, което означава, че тепърва, след като се подпише договор, ще се изготвя инвестиционен проект. 

Старата зала „Дунав” е в плачевно състояние. Дворът е обрасъл с храсти и бурени, има паднали клони, а плевели са избуели дори и в разбития асфалт на спортната площадка. Личи си, че кракът на общинските градинари отдавна не стъпва на тази територия. Баскетболните табла са ръждясали, а кошовете са изкъртени. Фасадата е разцепена от дълбока пукнатина. Вътре в залата настава потоп, когато навън вали. Покривът тече, канализацията редовно се запушва. 

Над 100 деца тренират в комплекса. „Докато не се построи новата зала, ще ползваме съществуващата база”, казва Димитрина Къндева, председател на Съюза по аеробика. В залата са изложени десетки купи и медали, спечелени от младите спортисти. Те са само част от наградите. Залата е оборудвана със специална настилка, доставена от Германия, бягащи пътеки, климатик. „Инвестирахме най-малко 20 000 лева с помощта на община Пловдив и дарения от фирми и родители на децата”, обясни треньорката Атанаска Павлова.

www.marica.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини