Цвета Караянчева:България и Япония ще увеличат търговския стокообмен

След срещата си с премиера на Япония Шиндзо Абе, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева написа в страницата си във Фейсбук:
България и Япония ще удвоят усилията си за нарастване на търговския стокообмен между двете държави, както и за увеличаване на броя на туристите и на японските стратегически инвестиции в България. Около това се обединихме с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе по време на официалната ни среща.
Япония е важен инвеститор за страната ни, а България предлага отличен инвестиционен климат като макроикономическа стабилност, високи темпове на икономически растеж, нисък държавен дълг, ниски данъци, ниски производствени разходи и квалифицирана работна ръка, подчертах по време на разговора. Допълних, че достъпът до обширния пазар на Европейския съюз също е предпоставка за по-осезаемо присъствие на японския бизнес в българската икономика.
Изразихме взаимно задоволство от възходящото развитие на стратегическото партньорство между ЕС и Япония и отбелязахме, че с подписването през юли 2018 г. и предстоящото влизане в сила на Споразумението за икономическо партньорство и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Япония, се създават условия за по-тясно взаимодействие между ЕС и Япония.
Уверих, че България приветства позицията на Япония в подкрепа на единна и силна Европа, както и за европейското бъдеще на страните от Западните Балкани. Премиерът Шиндзо Абе потвърди и ангажимента на Япония за провеждането на съвместен семинар за превенция и управление на риска при бедствия и кризисни ситуации за страните от Западните Балкани през месец февруари на 2019 година в България.
Изразих задоволство и от това, че българските културни събития в Япония се радват на широк интерес от страна на японската публика. Сред тях са изложби на тракийското изкуство и злато, турнета на изпълнители и ансамбли, изложби на тема български бит и култура, азбука, графика. Заявих също, че в България от 1991 г. насам ежегодно се провеждат Дни на японската култура, представящи различни аспекти на традиционното и съвременно японско изкуство.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини