Билбордове от кампания за толерантност към еднополовите двойки предизвика скандал

Билбордове от кампания за толерантност към еднополовите двойки предизвика скандал във Варна. Един от плакатите беше залят с боя от недоволни жители на града. След случката и след сигнали на граждани билбордовете бяха свалени.

От общината обясниха в писмен отговор, че съдържанието не е нарушавало общинската наредба и поради тази причина те не са предприемали действия по свалянето им, а единствено са уведомили фирмата собственик на рекламните съоръжения за множеството сигнали, постъпили срещу билбордовете – над 70 за един ден.

Според Димитрина Иванова от сдружение „Нов живот”, която инициира кампания да се подават сигнали срещу билбордовете, те склоняват към разврат и блудствени действия и са в нарушение на Наказателния кодекс. „Какво ще си помислят 2 малки деца? Детската психика е изключително уязвима”, изтъкна тя.

„Не е допустимо да имаме откровена пропаганда на хомосексуални отношения, и то да се прави по начин, чрез който постепенно това да ни бъде налагано като някаква норма”, каза и общинският съветник във Варна Костадин  Костадинов.

„Това, което тези билбордове пропагандират, не е нормално. Ние нямаме нищо против хората с нетрадиционна сексуална ориентация, но не и това да се пропагандира. Кой какво прави в собствената си спалня, си е единствено и само негов личен проблем. По същия начин бихме били провокирани, ако видим билбордове с разголени жени”, подчерта той.

„Тези плакати не противоречат по никакъв начин на установените правила за външна реклама. Тяхното сваляне и вандализиране е това, което е подсъдимо и неправомерно”, категоричен беше Симеон Василев от фондация „Глас”, организатор на кампанията.

„Не мисля, че една прегръдка между двама мъже е нещо скандално, порнографско или призоваващо към разврат”, заяви той. По думите му целта на кампанията е да обърне внимание на дискриминацията и враждебността към ЛГБТИ хората и според него реакцията към този билборд всъщност е доказала, че проблемът е много по-дълбок.

Проектът е съфинансиран от ЕС и не виждам никаква причина това да бъде упрек, отбеляза още Симеон Василев.

По думите му целият проект е много по-голям и възлиза на около 150 000 евро.

„Обръщаме внимание на проблема с хомофобията, който е всепоглъщащ. Не можеш да покажеш едни чисто човешки отношения между двама души и да получиш реакция на злоба, агресия, хомофобия”, посочи Симеон Василев.

Според Ивайло Тинчев от Гражданска инициатива „Поход за семейството” билбордовете са провокация. Родителите са заинтересовани техните деца да не попадат на такива кампании, заяви той.

 „Не можеш да станеш гей от гледането на един билборд, както аз не съм станал хетеросексуален, гледайки снимки на голи жени и сватби”, опонира му Симеон Василев.

Той призова родителите да не възпитават детето си в предразсъдъци.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    As
    asko
    10 -2
    10:45, 14 дек 2018
    "Кой какво прави в собствената си спалня, си е единствено и само негов личен проблем." Абсолютно точно! Моля хората с нетрадиционна сексуалност да не налагат своите виждания, защото налагането е хомофобия!
  • 2
    Ма
    Мария Божикова
    5 -1
    13:47, 14 дек 2018
    В Хасково също има едно джендърско сдружение преди няколко дни ръководителката пак се появи да рекрламира но бързо като плъх се покри след острите реакции Този Симеон Василев много яростно защитава джендър идеята ПРичините са две -или е ДЖЕНДЪР или от запада му наливат пари на това ГОВЕДО а то за пари и майка сди може да --------
  • 3
    Ос
    Остап Бендер
    3 0
    14:15, 14 дек 2018
    Хасковската фондация Х иД Джендър перспективи с ръководител Кристина Йорданова проповядва безнаказано ДЖЕНДЪРИЗМА Тая фондация трябва да се разследва А госпожата ---------
  • 4
    Гр
    гражданин
    4 -1
    15:26, 14 дек 2018
    Трябва ли да спрат всички западни филми да се излъчват в България защото са пълни с хомосексуална тематика? Европейски, Американски и др. навсякъде гейове и лесбийки - какво трябва да се направи.
  • 5
    Ми
    Мина
    3 0
    17:12, 14 дек 2018
    И ще хвърлят 150 000 евро, за да правят реклама на гей двойки ? Защото това е реклама - иначе какво правят на рекламни билбордове.Не може това,което е неестествено, да се опитват да го представят за нормално.
  • 6
    Ма
    Майрановски
    2 0
    19:22, 14 дек 2018
    Може може знаеш ли какъв живот ще се живее ако ти налеят 150 000 евро Тя затова Кръстинка Йорданова се натиска да джендърства
Последни новини