Музиката, която лекува (видео)

Изображение 1 от 2

    Аке се замислим, в ежедневието ни има предимно дразнещ шум, нали. Освен стреса, който житейските ситуации ни предлагат, чуваме, без да го осъзнаваме, бръмчене, скърцане, лекото виене на различните инсталации, с които сме заобиколени през цялото време. Нямаме уред, които да не издава някакви вибрации.

    Но тези, които живеят в света на вибрациите, са наясно, че има и такива, които са лечебни за човешкото тяло и дух. Акустичната терапия е точно обратното на акустичното оръжие (не това, което предизвика паника в американското посолство в Куба и откровено веселие след разкритието, че става дума за щурци). Тази терапия идва от вековете и продължава в съвременността, като с изучаването ѝ се захващат сериозни изследователи. Даже преди време се появи списък с 10-те съвременни песни, които намаляват тревожността и свалят кръвното налягане (плейлистата най-долу), съставен от Mindlab International след изследване на агенцията

    Всъщност откак има интернет, лека полека всички научихме за лечебните вибрации. Лекуващите честоти, базирани на древното познание за чакрите, са в огромно изобилие в мрежата. Акустична терапия се практикува в редица центрове. Тя допълва ефекта на медитацията и заниманията с йога. Дори може да се намери лечебната мантра на Тина Търнър, която е в будистка общност в Швейцария.

    Каналът на Good Vibes предлага композирана от тях инструментална музика, която е специално създадена да насърчава и подобрява релаксацията, медитацията, мозъчните функции и концентрацията, спа и масажната терапия, лечебната терапия и хипноза. В допълнение, те използват бинаурални бийтове (делта, алфа, тета, бета и гама вълни), за да насърчат естествено състоянието на релаксация, което е идеално за концентрация, медитация, релаксация, дълбок сън или облекчаване на стреса. 

    Бинауралните ритми и мозъкът

    Това е феномен, който е характерен за главния мозък на много животни, включително и за човека. Бинауралната терапия е сравнително нова и спорна, но явлението е доста интересно и е познато отдавна. Бинауралните ритми са открити от немския експериментатор Хайнрих Доф през 1839 г. 

    Възникват поради наличието на 2 аудиоканала – на дясното и на лявото ухо, по които аудиоинформацията постъпва в мозъчния ствол. Там, в горното овално ядро на всяко полукълбо възниква аудиторен отговор.

    Ако на дясното ухо се подава тон с честота 200 колебания в секунда, а на лявото - с честота 205 колебания в секунда,  полукълбата работят в синхрон и всяко от тях ще генерира съответната електромагнитна вълна. Наславгането на тези вълни ще стане причина за възникване на артефакт, фантом – звук с честота, равна на разликата на честотите на изходните звукови вълни – 5 колебания в секунда.

    Това е и бинаурален ритъм – изящна акустична илюзия. 

    Бинауралните ритми се чуват добре при честотна разлика до 30 херца и ако честотата на ответните импулси не превишава 1000 херца..И сега идва голямото предизвикателство - бинауралните ритми са на честота, която отговаря на нормалната ЕЕГ, т.е те могат да предизвикат усещания, да породят промяна в собствената вълна на мозъка.

    Чрез наслагване на различни бинаурални ритми може да се предизвика конкретен вид мозъчна активност. Мозъкът ни работи по различен начин, когато сме в различни състояния. Мозъчните вълни са няколко типа, в съответствие със състоянието ни (графиката най-горе):

    Съществуват няколко основни вида мозъчни вълни, които се променят в зависимост от състоянието на човека:

    Гама вълни – при висока когнитивна активност, решаване на проблеми, силни емоции (страх) и пълна осезаемост

    Бета вълни – активна работа, концентрация и възбуда

    Алфа вълни  – съзнателна релаксация, състояния преди сън, сънуване, REM дейност

    Мю вълни – отговаря за мю ритъма, който задвижва моторните фунцкии

    Тета вълни – дълбок сън или медитация

    Делта вълни – дълбок сън без усещания за физическото тяло

    Но ако имате милост към мозъка си, правилният начин да се употребява бинаурална музика е първоначално да изберете честоти, които са близки до текущото състояние. Ако в момента сте в ясно съзнание (бета вълни), тогава трябва да изберете музика, започваща с бета вълни. Подредбата и продължителността на циклите от бинаурално аудио е много важна, защото от това зависи ефектът на цялата сесия. С изследвания и прилагане на бинаурална терапия от десетилетия се занимава институтът Монро във Вирджиния (The Monroe Institute

    Музиката по-долу може и да промени мозъчните ви вълни, но все пак няма начин да чуете бинаурални ритми, освен със слушалки.

    И така, душите ни са различни, музиката, която харесваме е различна, но ако има такава музика, която пречиства всяка аура и зарежда с позитивна енергия, вероятно по-долу ще получите необходимия за целта един час от нея:

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини