Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство

Пакистан е свалил два индийски военни самолета в своето въздушно пространство, като един индийски пилот е бил пленен, съобщиха от пакистанската армия, цитирани от световните осведомителни агенции. 

От пресслужбата на въоръжените сили на Пакистан уточниха, че "изтребители на военновъздушните сили на Индия нарушиха въздушното пространство на страната". 

Генерал-майор Асиф Гафур уточни, че един от индийските самолети е паднал в пакистанската част на Кашмир, а другият - в контролираната от Индия част на областта. 

Говорителят на индийските военновъздушни сили в Ню Делхи е отбелязал, че няма информация относно изявленията на Пакистан. 

Индия и Пакистан са едни от малкото страни в света, които разполагат с ядрени оръжия.

По-рано от индийското външно министерство настояха, че ударите срещу лагери на екстремисти, нанесени от индийските военновъздушни сили в спорната между Индия и Пакистан област Кашмир, са били абсолютно необходими. 

По-рано изтребители на индийските военновъздушни сили са прихванали най-малко три пакистански военни самолета, след като са навлезли в индийското въздушно пространство над спорната между двете държави област Кашмир, съобщиха индийските власти.

Това става ден след индийски въздушен рейд в Пакистан в района на границата, разделяща Индия и Пакистан в Кашмир. 

В контекста на нахлуването на пакистански военни самолети, индийските власти са затворили международното летище "Шейх ал Алам" в град Сринагар в Кашмир, уточниха от местната полиция пред "Ройтерс".

Също днес самолет на индийските военновъздушни сили се е разбил в Кашмир, при което са загинали двамата пилоти и цивилен човек, съобщиха местните власти. Засега не е ясно дали инцидентът е свързан с прихващането на пакистанските самолети.

Някои индийски медии отбелязаха, че самолетът се е разбил, докато е летял до авиобаза заради техническа неизправност.

Във вторник индийски военни самолети навлязоха в пакистанското въздушно пространство, за да ударят тренировъчен лагер на терористи, отговорни за самоубийствения атентат срещу индийски войници, който беше извършен преди две седмици.

Пакистан осъди този ход, посочвайки, че се запазва правото да отговори на нахлуването във време и място по свой избор.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини