Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи

Шествие на толерантността за 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи и за почит на паметта на жертвите на Холокоста се проведе днес в София, съобщава БНР.
 
Стотици граждани, общественици, политици и представители на еврейската общност от цялата страна се включиха в шествието на толерантността под наслов „Заедно за България, заедно за Европа“. То тръгна от църквата "Света София" и стигна до паметника на Спасението до Народното събрание.
 
Шествието поведоха хванати за ръце председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, представители на Светия синод и депутати.
 
За почит в името на паметта се включиха и съвременници на събитията и горди българи.
 
„Да помним, че от българските земи загинаха 11 хиляди души и да помним, че останалите, благодарение на солидарността на българския народ, останахме живи. Трябва да помним, за да не се повтаря“.
 
„Аз съм българка, не съм еврейка, и се гордея, че сме спасили нашите евреи и се надявам винаги занапред да има толерантност и да няма повече антисемитизъм“.
 
„Да четат историята и да не я изкривяват“.
 
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че спасяването на близо 50 хиляди български евреи е един от най хуманните световни примери в най-мракобесните исторически периоди и подчерта:
 
„И да помним, за съжаление, че все още в съвремието съществуват прояви на антисемитизъм, на религиозна омраза, на омраза към различния, и че с този пример може наистина да спасим, да надвием силата...“
 
Пред Паметника на спасението председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна заслугата за спасяването на българските евреи и завърши словото си с една еврейска мъдрост: „Ако спасиш един човек, спасяваш целият свят“.
 
Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на жертвите на Холокоста ще се състои от 17 часа в Централната Софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.
 
На днешната дата преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.
 
В Пловдив годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязано с митинг-поклонение пред Паметника на благодарността в града.
 
Тази година  в церемонията ще се включат и ученици от Пловдив и региона, които работят по международни проекти за етническа толерантност, съобщи председателят на организацията „Шалом“ в града Светлозар Калев. На поклонението ще присъстват и много потомци на участници, свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани начело с митрополит Кирил спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над шест хиляди свои съграждани евреи. По традиция представителите на еврейската общност ще посетят днес и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. Ще бъде прочетена и специална възпоменателна молитва.
Източник: http://bnr.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Az
    az
    4 -1
    15:50, 10 мар 2019
    Голяяяяяма грешка-сега въртят целият свят на пръста си
  • 2
    Да
    Данчо М.
    4 -1
    17:35, 10 мар 2019
    Тия политици защо не се хванаха така ръка за ръка на националния ни празник - 3. март, а за това еврейско мероприятие ще се изтрепят от натягане и навеждане? Почти никой в България не се интересува от тия евреи - само политиците! Омръзна ни с тая дата да ни мътят съзнанието!
  • 3
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    3 -1
    19:50, 10 мар 2019
    А кога ще помислят за спасението на българските пенсионери кои4то построихая тази държава дето те сега грабят Тая Екатерина външната е за селска учителка а не за министър така е Цвета Караянчева която изобщ7о не е за този пост също и Цецка майката на държавата Но това са Бойковите изгъзици
  • 4
    Ма
    Маймунския Кенан от евъртън
    1 -1
    21:19, 10 мар 2019
    Малко не му е стигнало на ХИТЛЕР
    Само още година две са му трябвали и сега нямаше да има евреи и ц*****.
    А ерменците щяха да измрат от яд че те не са затрили евреите.
    Сега светът щеше да е много по добро място за живеене
Последни новини