Здравните осигуровки платени, лицето неосигурено. Как системата изхвърли млад творец

Тя завършва в Англия преди близо две години и се завръща в Родината, решена да пробие сама, тук и сега. Фотограф и стилист със собствен стил, лесно или не толкова лесно, привлича внимание и започва да прави фотосесии. Но за да се издържа работи и като продавач-консултант във фешън магазин, и като фрилансер. Но преди година с подкрепата на семейството, решава да пробва да се посвети изцяло на собствените си проекти. Не е лесно, но с малко помощ от близките си, постепенно започва да вижда, че може да се справи като фрилансер.

България дава на млади хора като нея правото на минималки здравни осигуровки. За целта от тях се иска да попълнят една декларация, известна като №7. Така прави и 23-годишната жена. Внася редовно тези суми. Но когато се разболява и има нужда от преглед при специалист, от личния си лекар научава, че е с прекъснати здравно осигурителни права.

Справка в съответния офис на НАП показва, че парите са там. Става дума за вноските от октомври нататък. Парите са там, няма нужда нищо да се внася в момента. Действието на Наредба 7 е прекъснато от внесени по граждански договор здравни осигуровки, от възложителя, точно през октомври. Вноските след това "висят" в системата. Това обясняват от НАП, а също и че няма какво да се направи от страна на лицето или от страна на НАП, че системата да показва, че въпросното лице е здравноосигурено. 

Единственото, което можело да се направи, е фирмата, която е внесла тези осигуровки, да заличи информацията. И от счетоводството на фирмата решават да сътрудничат, за да се реши проблема на болното момиче. Обаче се оказва, че вече нямат достъп до тази въведена информация по електронен път. Трябвало да се пусне на място официална молба и до месец щели да се оправят нещата. След месец по закон, но понеже техните специалисти работели бързо - можело и за две седмици.

След десетина разговори (с лекаря, с НАП, с фирмата, със семейството) какво мислите реши това българско момиче?

Първо, ще си плати прегледа при специалист. Второ, с приятеля си отиват да живеят другаде. Някъде, където когато си болен, отиваш на лекар, а не в НАП.

Иначе всичко е законно, така функционира системата, убедихме се лично. И здравноосигурителната, и здравеопазването, тук и сега. Младите хора не желаят да се споменават имената им, нито заболяването, защото това са лични неща. Но не го проумяват, всичко това. А служителката от НАП в хода на обясненията вметна между другото, че това не е единственият такъв случай.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ва
    Васко
    1 0
    18:22, 20 мар 2019
    И що не са подали Декларация 7 след декларацията по гражданския договор? Нещо не е съвсем вярна тази статия.
    • Ро
      Родител
      1 0
      09:18, 21 мар 2019

      Всъщност от НАП не са позволили нито това, нито внасяне на някаква сума. Ако четете внимателно, "няма какво да се направи от страна на неосигуреното лице, нито от страна на НАП. Очевидно е, че става дума за грешка, която не е на НАП, нито на "лицето"... Последиците обаче са за лицето.

  • 2
    11
    1111
    2 0
    19:57, 20 мар 2019
    А парите ще им върнат ли от НОИ? Така изглежда, че ще потънат в бездънната яма на ГЕРБ
Последни новини