Дванадесетото издание на "Мултикултурния град" с участници от Лондон до Бурса

Изображение 1 от 2

    Тазгодишното издание на съвместната фестивална инициатива „Мултикултурният град” на Арт движение КРЪГ и Община Кърджали, която се провежда за 12-ти път, разширява географската карта на местните културни събития с участници от Лондон и Бурса и „пренасяне” на акции и изложби от Кърджали към Момчилград, Ардино и Ловеч.

    Един от гвоздеите в програмата тази година са две сестри, родени в село Мост, които днес се връщат в родния град, за да представят два различни свята – светът на изкуството и светът на науката. „Мултукултурният град” се открива на 3 май с изложбата "Pursuit of Liberty" /Стремеж към свобода/ на по-малката от тях Недрет Пекчан, родена през 1983 г., която от години живее и работи в Лондон. Това е първата й самостоятелна изложба в България, а досега е участвала в десетки общи експозиции в различни европейски градове. Завършила е изящни изкуства в университета „Мимар Синан” в Истанбул и е специализирала в Университета Кастилия Ла-Манча в Толедо. На 25 май в Арт галерия Кръг ще бъде представена нестандартна експозиция с текстове и фотографии от изследването на нейната сестра Нергис Имамоглу на тема „Интимни и сакрални пространства на паметта в Източните Родопи”. Нергис е израснала в Турция, а в момента е докторантка в Историческия факултет на Университета „Улудаг” в Бурса. Темата на дисертацията й „Православната култура на Балканите през Османския период (по български извори от 18-ти век)”.

    На 20 май в програмата на „Мултикултурният град” са предвидени две акции с младежи от СУ „Васил Левски” в Ардино с акцент върху творческото писане и в Духовното училище в Момчилград с акцент върху съдбата на духовните храмове в България. И двете акции са посветени на Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие.

    На 23 май в рамките на фестивалната програма ще бъде официално открит паметен знак на къщата, в която се е родил Давид Хаим Овадия, поет, преводач и антифашист, и ще се проведе младежка литературна акция „Аз вярвам в мълчаливата любов” в негова памет. Церемонията за връчване на наградата „Мултикултурният човек’2019” ще се състои на 7 юни, а второто издание на кулинарния празник „Шатри за приятели” ще представи мултикултурна кухня от бабини гостби на следващия ден. Програмата от събития ще приключи на 14 юни с гост-изложба на Кръг „Молитви на 5 езика” в Ловеч, която ще бъде представена там по покана на областната управителка г-жа Ваня Събчева.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини