33 °C

Пенсии 2019: Как действат промените във формулата за изчисляване

Oт днес бъдещите пенсионери могат да попълват новия образец на заявлението за отпускане на пенсия.
Те трябва изрично да заявят, че искат изчислението да стане по старата методика, за да им бъде изчислена пенсията и по нея, и - служебно, по новата, за да преценят коя пенсия е по-голяма. Това разясниха пред Би Ти Ви експерти в Националния осигурителен институт (НОИ).

До 4 ноември хората, на които пенсии вече са им отпуснати след 1 януари 2019 г., могат с молба да поискат преизчисление и по старата формула, за да преценят дали не са били ощетени. Около 4000 души са в тази ситуация. Всеки ще получи по-благоприятното за него, уверява НОИ.

Възможността за двукратно пресмятане на пенсията ще съществува до края на 2022 г. До нея се стигна след като с промяна в законодателството се реши режимът за пенсиониране да се облекчи от 1 януари 2019 г. като се взема предвид само осигурителния стаж след 1 януари 2000 г., за който в НОИ има информация. Идеята беше хората да не търсят документи за стаж от предходни години, което ги затруднява заради прекратяването на голям брой предприятия. Впоследствие обаче се оказа, че новата формула ощетява около 35% от кандидат-пенсионерите и се наложи Народното събрание спешно да връща и стария метод.

В събота влязоха в сила обнародваните в Държавен вестник промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават право на хората да избират по коя методика да се изчислява индивидуалният им коефициент и съответно размерът на пенсията.

В старата формула участват трите последователни най-добри години от последните 15 преди 1 януари 1997 г. и осигурителният доход след тази дата. Новата формула взима предвид само осигурителния доход след 2000 г.

За да направи изчисленията си и по двата начина, НОИ трябва да разполага с данните за доходите на кандидат-пенсионера пред трите му най-добри години преди 1997 г. Те трябва да бъдат представени от заявителя. Именно затова се налага хората да посочват изрично в заявлението си, че желаят изчисление по старата методика и да покажат кои три години да им бъдат включени. Едва тогава експертите на НОИ ще пресметнат и по новата методика, след което ще се отпусне по-благоприятният размер.

НОИ е обновила електронния калкулатор, който вече позволява изчисляване и по двата начина. Друга възможност е консултация с експерти на института в териториалните поделения и в изнесени приемни, които от днес ще пътуват из страната.

Възможността за изчисляване на пенсията и по двата начина ще важи до края на 2022 г.

Кой печели и кой губи от новата формула

За категорийните работници - миньори, металурзи и химици и тези, които работят в тежката промишленост, и за хора с възнаграждения над средните - преди 2000 година, е по-изгодно да се пенсионират по старата методика, защото техните доходи тогава са били по-високи. Това коментира пред БНР председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов.

По думите му за тези, които са се осигурявали само на минимален или само на максимален осигурителен доход, няма значение дали ще бъде приложена старата, или новата методика.

Онези хора, чиято заплата е нараствала ускорено след 2000 г., например учители, служители от сектор "Сигурност", хора с увреждания, биха получили по-висок размер на пенсията, ако се възползват от новата методика, е прогнозата на Адемов. 


Източник: dnevnik.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини