Рекордно слънчево изригване

Най-голямото изригване за последните няколко години е наблюдавано на Слънцето в следобедните часове на 19 януари. Събитието започнало около 16 ч. (московско време), максимумът е бил в 16:41, продължило е до 17:57 - почти 2 часа, съобщава обсерваторията TESIS (ЛПИ). Учените го класифицират като M2.3, на база увеличаването на потока от рентгенови лъчи, измерен на земната орбита.

С M се обозначава втората степен в скалата на слънчевите избухвания (C, M и X)

Събития с мощност над M2.3 не са били регистрирани през последните две и половина години.Според учените, става дума за повишена активност, тъй като това изригване е било предшествано от две други в същия ден, първото с бал C4.9 около полунощ, следващото с бал C5.2 по обяд. Само преди месец всяко от тях би било рекордно.

Засега не е ясно с коя от двете активни в момента области на небесното светило е свързано избухването. Интервалите между изригванията стават все по-кратки, а мощността им се увеличава, показват наблюденията на учените през последното полугодие.

Ако активността на изригванията е свързана с новата зона, появяваща се в момента в близост до южния полюс на Слънцето, през близките дни тя ще влезе в полето на видимост на Земята. След 1-2 дни от повърхността на нашата планета ще бъдат видими и слънчевите петна, засега скрити зад хоризонта на Слънцето. Промените в „космическия климат” в околностите на Земята ще бъдат уточнявани до края на месеца, който може да се окаже твърде интересен за учените.

Графика на активността на Слънцето по данни от спътника GOES-O
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини