Посланикът ни: Нормален човек не приема инцидента в Берлин

Случилото се в берлинското метро не е акт, който нормален човек може да приеме, коментира българският посланик Ради Найденов за българина, който блъсна жена.

"В Германия вече има 2-3 случая с подобно поведение в станции на метрото. Надявам се това да не е нова мода на поведение", каза още дипломатът пред Нова телевизия. 

Той не се ангажира да посочи каква ще е присъдата, която нашият сънародник би получил за нападението, при което жената счупи ръката си, падайки по стълбите.

Кварталът, в който се намира метростанцията, е населен с хора предимно от турски произход, каза още Найденов.  

"И в посолството, и в германското общество не правят разлика, че става дума за българин от ромски произход. Това е един от онези 8 милиона български граждани с равни права", уточни посланикът ни.

Все пак, той изрази предположение пред Дойче Веле, че престъплението няма да увреди имиджа на българите в Германия. 

"Много германски граждани се обърнаха към посолството с призива да сътрудничим. Но хората винаги правят разлика между България и този отделен инцидент, който не формира образа на българските граждани. Правят разлика между възмездието за извършителя и образа на българите", каза посланикът. 

Вчера стана ясно, че нападателят, заснет от охранителна камера да блъска безпричинно с ритник в гърба млада жена, е рецидивист, който у нас живее във варненската ромска махала "Максуда". 

Светослав Стойков многократно е задържан и съден за кражби, грабежи и хулигански прояви. 

"Издирва се 27-годишният български гражданин Светослав С., който се укрива. Разследването срещу него и тримата му спътници продължава. Към настоящия момент не могат да бъдат огласени повече подробности", съобщи берлинската прокуратура, цитирана от Дойче веле. 

Вчера от пресцентъра на МВР уточниха, че има издадена заповед за арест на български гражданин на територията на Германия във връзка с инцидента, но в България не е получавана европейска заповед за арест, затова нямат основание да го издирват. 

"Българските полицейски служби работят в непрекъснат контакт с германските си колеги, всички отправени от тяхна страна искания за информация се обработват и своевременно се предоставят исканите данни", се казваше още в съобщението.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини