Управляващите в Германия се договориха за пенсионната реформа

Управляващите партии в Германия постигнаха съгласие да реформират пенсионната система на държавата, с което разрешиха идеологически спор, който заплашваше да събори коалиционното правителство, информира АП.

Военният министър Анегрет Крамп-Каренбауер, която е председател на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, коментира, че партиите са намерили обща база "след дълги преговори" по въпроса да се увеличат парите на хората с ниски пенсии, които имат най-малко 35 г. трудов стаж.

Тя каза пред журналисти в Берлин, че ще проверяват финансовото състояние на реципиентите преди да получат новата основна пенсия, което е ключово искане на партията.

Малу Драйер, временният лидер на Социалдемократическата партия, обяви, че споразумението ще помогне на 1,5 милиона пенсионери, предимно жени.

Споразумението, което предвижда и други промени в пенсионната система, трябва да бъде одобрено от депутатите, но партийните лидери обявиха, че са уверени, че ще мине в Бундестага.

Високопоставени социалдемократи предупредиха, че без компромис по техния ключов проект ще бъде трудно да се запази коалицията до следващите парламентарни избори през 2021 г.

Драйер отбеляза, че пенсионната реформа е "близо до сърцето" на Социалдемократическата партия. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини