С 3 млн. лв. от неправомерно отпуснати пенсии е ощетила НОИ бивша служителка

С 3 млн. лева от неправомерно отпуснати пенсии е ощетила НОИ бивша служителка на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

В схемата за измами са участвали бивша служителка на НОИ, мъжът, с когото е живяла на семейни начала, и нейната дъщеря.

"На пръв поглед елементарна, но ефективна схема - нанесена вреда на отделни лица, както и огромна щета на НОИ. В основата на тази схема стои бивша служителка на НОИ, която е напуснала през 2009 г. Тя е управител на пловдивска фирма, занимаваща се с пенсионни услуги", каза прокурорът.

Схемата е следната - хора, които са упълномощавали тази служителка и човекът, с когото тя живее на семейни начала, за да подготви набора им от документи за пенсиониране, там, където се е налагало закупуване на недостигащ стаж за пенсия, бившата служителка е взимала пари от хората с мотива, че ще им заплати недостигащия им стаж в НАП.

В същото време тя е изготвила фалшиви документи заедно с дъщеря си - т.нар. УП-30 и го е включвала в набора от документи, подавани в НОИ за пенсиониране на клиентите си. Тя отклонявала парите, които са предоставяни за откупуване на трудов стаж от бъдещите пенсионери.

Към момента са установени 18 ощетени пенсионери за различни суми - от 3 до 16 000 лева.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини