Франция срещу Макрон: Втори ден транспортен хаос блокира страната

Франция се сблъска с втори ден транспортен хаос , затворени училища и болници с недостатъчен персонал в петък, тъй като профсъюзите заявиха, че няма да се откажат да стачкуват срещу пенсионните реформи на Еманюел Макрон, докато президентът не отстъпи, съобщава "Ройтерс".

Голяма част от Франция спря в четвъртък, към транспортните работници се присъединиха учители, лекари, полиция, пожарникари и държавни служители, докато дим и сълзотворен газ се виждаха по улиците на Париж, тъй като някои протести прераснаха в насилие, което доведе до десетки арести.

днес са анулирани влакове в час пик в Париж и 10 от 16 линии на метрото са затворени, докато други работят с ограничени услуги. Сериозни задръствани има по основните пътни артерии на френската столица.

Железопътните работници продължиха стачката си до петък, докато профсъюзите на парижкия автобусен и метро оператор RATP заявиха, че ще засега ще стачкуват до понеделник.

"Ще протестираме поне седмица, а в края на тази седмица правителството ще отстъпи", коментира 50-годишният служител на парижкия транспорт Патрик Дос Сантос.

Стачката срещу 41-годишният Макрон, който е и бивш инвестиционен банкер, стана президент през 2017 г. с обещание да отвори високо регулираната икономика на Франция, срещу мощни профсъюзи, които твърдят, че той иска да елиминира защитата на работниците и служителите.

В четвъртък, десетки хиляди протестиращи на улиците в Париж доведоха до затварянето на Айфеловата кула и части от Лувъра.

Лидерите на синдикатите са стимулирани от броя на здравните служители, железопътните работници и учителите, които участваха стачката и множеството, което се появи за антиправителствен марш в Париж и други френски градове.

Според Макрон пенсионната система е несправедлива и твърде скъпа и французите ще трябва да работят по-дълго, въпреки че изглежда му е трудно просто да повиши пенсионната възраст на 62 години.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини