1 °C

След пророчески сънища с Божията майка и три пъти среща със смъртта, Наташа от Смолян построи параклис в двора си

  Това е историята на Наташа Шамаранова от Смолян, по майка украинка, по баща родопчанка. Жените в рода по майчина линия са били силно сензитивни и имали пророчески сънища. Наташа също е наследила тази чувствителност, но в живота й се случват множество изпитания, за да разбере, че има сила над нея, която й праща послания и я насочва към вярата. Преди това обаче животът й три пъти е на косъм. А години по-късно в двора на къщата си в Смолян вдига параклиса „Света Троица“.

  Малкият и красив храм е строен в продължение на 4 години, в него са вложени над 7 хил.лв. лични средства на семейството и дарения, и е осветен на 10 ноември 2019-та година от отец Васил Маджаров и отец Серафим от Ново село, Пловдивско. Част от парите са от продажбата на книгите, които тя пише за вяра, религия и размисли на самата авторка за духовността. Шестата поред излезе скоро и е подписана като Наташа Сенкевич, фамилия на прабабта от Полша. Това е историята за пътя към вярата на една жена, която знае, че я мислят за луда, но дълбоко вярва, че Бог я насочва за всяка стъпка и я предупреждава преди изпитанията в живота й. Не крие, че семейството й не е било религиозно, в църква не е влизала, а на поклоните пред иконите на дълбоко религиозната си леля Мария от Серафимово, се заливала от смях.

  Наташа е 56 години, има син и дъщеря, които заедно със съпруга й помагат за градежа на храма-отделят от заплатите си, включват се в дейностите и искрено я подкрепят. Съгласява се на срещата с екипа ни, защото смята, че да разказва за Бог и срещата си с него, е част от битката която е повела с невежеството на хората.

  Майка й Раиса е украинка, по баща наполовина полякиня и с моминско име Сенкевич. Баща й- родопчанин от Серафимово, който се запознава с майка й в Донбас и след като на 1 годинка умира първото им дете, те се преселват в България, където се раждат Наташа и брат й. Раиса била медицинска сестра и акушерка, интересувала се от науката, обичала научно-популярни книги и много четяла. В спомените на дъщеря си тя е чиста, честна и много духовна жена. Наташа смята че пророческото сънуване е наследила от нея и от полската си пра баба, но признава, че в семейството никога не се е говорело за това. Смятали, че „дарбата“ се мълчи и не се изявява, защото другото е от злото.

  „Дядо ми по майчина линия е католик, тук сме православни, баба е православна и мама също, и ние вървим православни. Кръстена съм в църквата „Йоан Кръстител“ в Русия.“, обобщава религиозната принадлежност на фамилията смолянчанката. „Татко е земеделец, шофьор- той ни научи на труд, мама на дух. Аз като нея много четях, получавах награди за най-добър четец, от 10-годишна пишех стихове, но за Господ в нашата къща не се говореше, религиозна литература не се четеше. Мама само казваше, че “има нещо, но не знаем какво... “, спомня си Наташа и признава, че изпитвала страх от църквата и влиза случайно за пръв път на 12 години. „Аз в църква не влизах, за мен беше място където опяват мъртвите, място само с попове и ковчези. Това е истината, не знаех какво е вяра. По време на социализма беше забранено честването на празници в църква, дебнеха и записваха кой влиза. Но по Великден бабата на най-добрата ми приятелка ни заведе. И зяпнах като едно маймунче, гледам някакви образи, нищо не разбирам, и ми е смешно, а на промушването под масата- смях до дупка.

  Но-о-о..../прави пауза и въздъхва/ прекъсвайки за малко задъхания си разказ, вече силно развълнувана/

  „Три пъти Бог ми изпрати смъртта на мен и за изпитание на родителите ми. Преди всяко от тях майка ми сънува сън, изпратен като предупреждение. На 4 година падам в дупка метър на два -пълна с току- що гасена топла вар и се губя, била съм там повече от минута, не съм дишала, не съм помръдвала. Един от майсторите "случайно" се забавя и чува виковете на брат ми, взема прът и бодейки в меката вар ме намира. Викаше - „дете, живо ли си, вдигни ръката!“, а аз съм потънала цялата и ме няма. Помня, че не изпитвах страх, а едно спокойствие, пълна тишина, нещо много хубаво, все едно бях в друго измерение. После два месеца и половина бях сляпа, лекарите не знаеха дали ще гледам, но прогледнах. Това беше първото изпитание, предшествано от предупредителен сън на майка ми.“

  Второто изпитание се случва когато тя е на 12 години и прави жестоки кризи с много висока температура и повръщане, а баща й решава, че е простуда и слага топла грейка на корема, което било фатална грешка, защото детето имало остро възпален апандисит. Майка й била в болница през това време, с много тежка двустранна пневмония, но изведнъж скочила и заявила на докторите, че се прибира в къщи и нищо не било в състояние да я спре. „Тя ме спаси на косъм, апандисита ми бил пред спукване.“, спомня си втората среща със смъртта Наташа.

  Третата се случва докато вече 22-годишна, тя пет часа раждала първото си дете, но бебето било тръгнало с гърба напред и нещата били много зле. Изваждат го с форцепс, но то не изплаква, а Наташа лежала с 80 шева, ужасена, че детето е зле и може изобщо да не оцелее. Лежат в болницата повече от 20 дни, но тогава тя за пръв път се обръща с молба към Бог да спаси бебето й. „Аз си мислех: „ Господи, то ще умре, черен, изкривен, не иска да яде. И за пръв път в живота си се помолих. И Господ ни запази и мен, и него. След тези три изпитания в живота нещо в мен започна да омеква.“, разказва днес дълбоко вярващата жена.

  Като начален учител тя години наред имала проблеми в училището, заради „бунтарския си характер“, както сама казва. Успява да издържи в системата общо 12 години, но при един пореден конфликт разбира, че макар и трудно, трябва да вземе решение. Тогава отново получава напътствие, в съня й от небето на изток слиза мъж в дрехи от жива светлина. После разказва, че имала видение с Небесния Йерусалим и започва да чете „Жития на светиите“. В рамките на 10 дни след това идва другият знаменателен за нея сън, купол от светлина се спуска от небето в градината й, заедно с иконата на Богородица. Днес това място е част от „Божията градина“ пред къщата й, както самата тя я нарича.

  Тогава още се замисля, че щом сънува, трябва да събере пари да купи икона, но след време тя идва като подарък от една полякиня Кристина, на която била помогнала в нужда. След този сън Наташа решава, че трябва да напусне училището. „И на 24 май, имах трабант, който карах-отиваме на факелно шествие, а аз нося молбата за напускане.“ И към кравата, която гледала още като учителка в обор под къщата си, добавя още една и две телета. „С това 15 години си вадих хляба. С кравите се научих на труд, на търпение и да видя как простите хора живеят. Вярата в Бог така изгражда, като си в най-ниското, в най-трудното-от самата земя идва вярата, ако човек не се труди -не е човек, не знае как е дошло дарението. Когато ми се яви иконата, аз си казах, че трябва да имам параклис, но после се отказах."

  Но по-късно иконата се появява в дома й през 2005-та, като дар от полякинята и се оказва, че е досущ като тази от съня й. „Не съм я искала и поръчвала такава, рисувана е от Анастасия Примовска от Смолян, без да й било обяснено какво точно да рисува. Три години по-късно семейството заради имотни проблеми водят дела, а Наташа дава обет, че ще направи параклиса, ако всичко мине благополучно. Не става така, но накрая въпреки всичко го започва.

  „През 2015-та започнахме да строим, за да покажа, че справедливост ще добия само чрез Бог, не чрез човеците.“ Междувременно прави „Градината на Богородица“, пише книги и от парите от продажбата им влага в параклиса, който е завършен през 2019-та година. Тогава идва и втората поява на Божията майка, която застава в цял ръст, обърната към Наташа и с младенеца на ръце, който според нея показва, че е на прав път.

  „Хората ме познават чрез книгите, дават ми дарения, аз събирам от заплати на сина и съпруга ми, които работят в енергото. През това време пиша книги и ги разпространявам по цяла България и събирам пари. Моята дъщеря работеше и цялата заплата я даваше за това-отделяше малко за децата. После от продажба на кравата, сеното и пчелните кошери добавих още 2 хиляди. Така се събраха 7 хиляди лева.“, обобщава смолянчанката, която не спира да излива в книги вярванията си.

  „Пиша сега, преди дни изпратих 50 книги на майка Стояна в манастира „Петър и Павел“ в село Златарево, Шуменско. Хората живеят в голяма слепота.“, разказва тя, а междувременно в новоосветения параклис всеки ден се палят свещи, звучи църковна музика и освен семейството на Наташа, всеки вярващ е добре дошъл да запали свещ и да се помоли.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
  24 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  24 яну 2020
  Последни новини