Съдът възстанови директорката на несъществуващ център. Преглед на регионалния печат

"ВАС възстанови директорката на неоткрития център в Пъстрогор". На темата е отредено видно място и в двата регионални ежедневника, заглавието в случая е от "Новинар юг". Върховният административен съд е постановил, че уволнението на Иванка Дякова от директорският пост на така и неоткрития бежански център е неоснователно. Самото уволнение стана през 2010-та година, като в мотивите си, директорът на агенцията по бежанците Никола Казаков пише, че отстраняването е заради "обективната невъзможност да изпълнява служебните си задължения, тъй като транзитният център не е въведен в експлоатация и не се ползва по предназначение". ВАС обаче се произнася, че структурирането на администрацията на центъра и назначаването на служители е станало още преди неговото изграждане и както и при назначаването на Дякова, така и при уволнението и, сградата е била неизползваема.

Не става много ясно обаче защо в такъв случай госпожата е прибирала заплата, при това солидна. "Хасковска Марица" припомня, че при уволнението на Дякова станало ясно, че за НЕработата си, тя прибира 1000 лв месечно, взима и бонуси !!! , а също така ползва служебен телефон и автомобил, с който сварила да навърти 20 хиляди километра. Освен това лъснаха и други скандали-за закупени телевизори за по 3 хил лева от адрес на който се продават ВиК части. Всичко това в контекста на безумните разхищения по изграждането на центъра, който по първоначални разчети трябваше да струва 2.3 млн евро отпуснати от програма ФАР на ЕС, а накрая излезе 6 млн.

Все пак центърът ще бъде открит през април тази година, защото вече има дори акт 16. Засега Дякова не е подала молба за връщане на работа. Ако това стане, трябва да бъде отстранен избрания чрез конкурс нов директор.

Още заглавия от "Новинар": "Бащата на министерската съветничка Пенка Ботева дои по тон мляко на ден, чака парите с месеци". Ботева е съветничка на земеделският министър Мирослав Найденов. Това пък, което ще я посъветва баща и, фермерът от Брод Вълко Георгиев е министърът да разпореди мандрите да имат срок за плащане иначе глоби и запор на сметки. Човекът има да взима към 7 хил лева неразплатено мляко, а е стигал и до 20 хиляди.

То хубаво мандрите да плащат в срок, ама и на тях парите им ги бавят от магазини, изпълнени поръчки се чакат с месеци за плащане. А в същото време  такси, глоби и допълнителни изисквания струващи пари, съдират кожата от производствените предприя. Така всички по веригата страдат.

"Марчела 90" и общината се споразумяват, спира делото за асфалта". Преди година фирмата поиска запор на сметките на общината заради неразплатени 462 хил лв. Близката до Златко Марчев Европът пък, направо си запорира сметките на общината за едни 3 млн неразплатени лева. Сега войната за асфалта май е на път да приключи миролюбиво.

"Втори ДНК тест уличава 30-годишен в убийство", водещо на крими страницата. Втори ДНК тест потвърди, че 30 годишния Младен Младенов има връзка с жестокото убийство и изнасилване на 78 годишната баба Милка от село Корен. Зверското убийство преди две години потресе всички в селото, а полицията проведе една от най-мащабните си акции. В нея бяха разпитани 244 души и бяха снети отпечатъци от 203. Говореше се обаче, че разследващите нямат преки улики. До ДНК тестовете. В бельото на Младен е открит косъм, който експертизата установи, че е на жестоко изнасилената 78 годишна Милка Стефанова.

"Приканват наематели на общински жилища да ги купят", "Хасковска Марица". Предложението е в докладна записка която ще се разглежда на предстоящата сесия в петък. 310 жилища са отдадени под наем, но са в графата продажби. Могат да бъдат купени само от наемателите си. Става въпрос за жилища от блок 42 в кв Орфей, улица Акация 42-46, бул. Васил Левски 28, също така и жилища в кварталите Бадема, Червена стена и ул. Гюмюрджина. Не се продават общински жилища строени след 2005-та година, уточняват от общината.

"Два диспансера с нови управители". Начело на бившия белодробен диспансер застава д-р Веселин Калфов, а на кожния-д-р Анатоли Млъзев.

"Отборът на ПГДС Иван Асен втори" трети в "Най-добър млад строител". Възпитаници на строителната гимназия в Хасково защитиха реномето си на успешно представящи се на национални състезания.

"Хасковлия се жалва от кражби на съседи, те от него" на страница втора. Типична нашенска картинка. Славчо Найденов от кв Изгрев обвинява всичките си съседи че му откраднали коловете на оградата, изкоренили и продали ! плодните му дръвчета, хвърляли боклука в имота му. Съседите до един пък обвиняват Славчо в същото. В махленската разправия се стига и до съвсем селски обвинения-кучето на единия лаело и събуждало другия, оня пък ходил с брадва и с 4 песа и прочие. Единственото сигурно нещо е, че в квартала има кражби. Това признават всички от Изгрев. Не се знае обаче кой шета.

Това бе по-итересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини