Закон да върне посмъртно турските имена, отнети от Възродителния процес

Да бъдат възстановени предишните турско-арабски имена на покойниците, освен в случаите, в които техните наследници единодушно не заявят желание това да бъде сторено.

Това предлагат от федерация „Справедливост България". От там искат да бъдат променени текстовете в Закона за гражданската регистрация, като законодателно бъдат възстановени турските имена на лицата, които към настоящия момент не са го направили.

Причини за промените в закона са, че в преходните и заключителни разпоредби все още съществува унизяващата човешкото достойнство практика на молене, където българските граждани следва доброволно да се молят да им бъдат възстановени имената.
От федерацията посочват, че в новата ни история българските граждани, чиито имена са били насилствено сменени, имат и български и турски имена.

В много случаи пред различни институции те са принудени да доказват, че тези имена са имена на едно и също лице. Това законово изискване според федерацията отново и отново ги връща към онзи тежък момент в живота им, когато са били принудени да си сменят имената.

Сезгин Мюмюн от организацията благодари на Иван Костов за декларацията, приета от Народното събрание и осъждаща Възродителния процес. За нас е важно, че Република България иска да се освободи от миналото, от това петно, подчерта той.

За нас Възродителният процес продължава, коментира Мюмюн и настоя за законови промени, за да не бъдат принудени жертвите на Възродителния процес да доказват кои са. Който иска, може да си остане с българското име, отбеляза той.

От федерацията също така искат делото за т.нар. Възродителен процес да се преобразува, за да тръгне по същество.

"Справедливост България" е на мнение, че трябва да се преживее морален катарзис и да се освети истината за Възродителния процес.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини